Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hvordan Kjøpe Bitcoin i 2020 fra Norge

Kjøp bitcoin enkelt hos en av disse børsene. Vårt tips er at du velger å kjøpe hos en norsk børs da det er både sikrest og enklest. Den ene norske bitcoinbørsen utbetaler en bonus verdt opptil 200 kroner til nye kunder.

Hvor du kan handle

Enklest

MiraiEx

Motta gratis bitcoin når du oppretter konto (bonus verdt opptil 200 kroner)

 • Norsk børs registrert hos Finanstilsynet
 • Handle på 1 time med hurtigbetaling i nettbank
 • Verifiser ID med Vipps / BankID på 2 minutter

Annonselenke

Kaupang Krypto

Få 200 kroner i rabatt på gebyrer. Beste utvalg av kryptovaluta i Norge

 • Norsk tjeneste registrert hos Finanstilsynet.
 • Beregner automatisk skatt på dine handler
 • Kjøp på 1 time med hurtigbetaling i nettbanken

Annonselenke

Coinbase

Få bitcoin verdt $10 når du kjøper eller selger for minst $100

 • Kjøp bitcoin med VISA eller vanlig bankoverføring.
 • Handle flere andre kryptoer, inkludert stablecoins
 • Svært bra utvalg

Annonselenke

Bitruption

Norsk tjeneste. Få 10% rabatt på alle handelsgebyrer. Kjøp også Bitcoin SV

 • Vekslingstjeneste registrert hos Finanstilsynet
 • Handle enkelt med hurtigbetaling på 60 min
 • Verifiser deg med BankID på 2 min

Annonselenke

Binance

Kjøp bitcoin med VISA eller bank

 • Best utvalg av krypto i verden
 • Trade over 150 ulike typer
 • Sett inn EUR med bankbetaling på dagen via SEPA

Annonselenke

Kjøp bitcoin steg for steg

Her tar vi for oss hvordan man kjøper bitcoin fra den norske børsen, MiraiEx.

Fordelen med å bruke den norske børsen er at de støtter hurtigbetaling i nettbanken, pluss at de gir en bonus til alle nye kunder. Da har man som regel penger tilgjengelig for kjøp av bitcoin innen 60 minutter.

PS: Hvis du fortrekker å bruke kortbetaling med VISA finnes det andre kryptovalutabørser som kan hjelpe. Du finner også en kryptovaluta børs oversikt her med flere alternativer.

Steg 1: Verifisering og oppsett av konto

Begynn med å besøke børsen. Se bildet for en detaljert forklaring av stegene. Totalt tar det kun et par minutter å registrere seg.

PS: Har du venner og familie? De kan også dra nytte av det samme tilbudet og motta en bonus verdt opptil 200 kroner ved å følge lenken i tabellen øverst.

Steg 1 er å verifisere seg. Deretter fyller du ut kontrollskjemaet - Vipps så er du klar til å kjøpe bitcoin!

Å verifisere seg hos en norsk bitcoinbørs er mye enklere enn hos de utenlandske sidene.

Der krever de kopier av pass og fakturaer som beviser adressen din. Det krever manuell verifisering og kan ta alt fra 1-7 dager.

I tillegg er det alltid risiko for at private dokumenter havner på avveie hvis man sender de inn via slike tjenester. Ved å kjøpe bitcoin i Norge bruker man kun Vipps eller BankID, og da er det ingen risiko for å tape informasjonen.

Steg 2 - Slik handler du BTC for norske kroner

Steg 2 er å handle bitcoin med de norske kronene du har satt inn. Hos MiraiEx er det 2 måter du kan kjøpe.

Første metode: Bruk markedsplassen for kjøp og salg

Legg merke til differansen mellom beste kjøp og salgspris. Skal du kjøpe bitcoin lønner det seg å legge inn et tilbud som ligger litt over beste kjøpspris.

Hos MiraiEx betaler du 0,45% av beløpet i kurtasje, uansett om du bruker market eller limit. På siden skriver de 0,5% i gebyrer, men i realiteten får man 5% av gebyrene som cashback tilbake (en slags bonusordning).

Metode nummer 2:

Kjøp bitcoin via den delen på siden som heter kjøp og selg. Den eneste forskjellen mellom dette og handel på markedsplassen er at MiraiEx utfører handelen for deg.

Her kjøper de kun til den beste tilgjengelige prisen og fyller ordren din. Det kan være litt risikabelt, da det avhenger av spreaden i ordreboken på det tidspunktet du kjøper.

Gebyrer og kurtasje

Å kjøpe bitcoin kan være frustrerende ettersom handelen ofte blir gjenstand for høye kurtasjekostnader, samt spread (differansen mellom beste kjøps og salgspris. Når du legger inn en kjøpsordre på børsen kan det gjøres enten som en limit eller market ordre. 

Det første alternativet betyr at du er villig til å betale X pris, og at noen andre må fylle ordren for at handelen skal gjennomføres.

PS: Markedspris innebærer at du kjøper bitcoin til gjengjeldende pris. Det er den salgsordren som har best pris på daværende tidspunkt.

Dette kan by på problemer hvis det er en for stor spread (forskjell) mellom selger og kjøper.

Særlig hos mindre etablerte børser kan det være vanlig å se store spreader når man kjøper bitcoin. Ofte er det snakk om 1,50 - 2,00% overpris kun for å kjøpe med markedsordre.

For å spare penger bør du alltid legge inn en limit ordre og vente på at den fylles. Det har også litt å gjøre med gebyrstrukturen til børsen (kurtasjen).

Hva du bør vite om å investere

Når du skal kjøpe bitcoin (BTC) eller kjøpe andre typer kryptovaluta har du flere muligheter. Inntil nå har de fleste valgt kryptobørser i utlandet, som er både dyrt og tidkrevende.

Dette har endret seg markant det siste året, og du finner mer informasjon om det hos Privatøkonomen.

Den første utfordringen du vil støte på er hvilken betalingsmetode du bør velge? Kun noen få kryptobørser lar deg handle med debit/kredittkort, og alle disse er basert i utlandet.

Det vil nesten alltid lønne seg å bruke en standard overføring via bank hvis du planlegger å kjøpe for større beløp.

Skal du kjøpe bitcoin med betalingskort vil det fort koste opptil 4-5% i transaksjonsgebyr. I tillegg er det veldig begrenset hvor mye bitcoins du har lov til å kjøpe per gang.

Kjøpe bitcoin med VISA eller bank

Du har i utgangspunktet 2 valg når du skal kjøpe bitcoin. Det er å bruke enten VISA kort eller vanlig bank. Noen børser tilbyr også Mastercard som kjøpsmetode, men antallet er begrenset.

Før det første så er det ingen norske børser som tillater deg å kjøpe bitcoin med VISA. Det er heller ikke nødvendig, gitt at man kan bruke rask betaling i nettbank og få penger kreditert på kort tid.

Dyrt å bruke VISA

Bruker du VISA som betalingsmetode vil det fort koste deg opptil 4-5% av kjøpesummen. Slike gebyrer er ikke verdt å betale når man slipper unna med en brøkdel av kostnadene ved å velge bank.

Grunnen til at det koster så mye penger er at børsen løper risiko for noe som kalles for en chargeback. Det skjer når kjøperen hevder at kortet ble misbrukt (f.eks stjålet) og brukt til å kjøpe bitcoin.

Da får kunden pengene tilbake, pluss at børsen taper det de solgte for til å begynne med. Av den grunn er det heller ikke aktuelt å tilby for norske børser.

Et annet problem er kjøpsgrensene. Noen børser lar deg kjøpe bitcoin med VISA for større beløp, slik som Binance.

Hos andre er det derimot vanlig å ha en veldig lav grense. Coinbase lar brukere kun kjøpe bitcoin med VISA for maks 5.000 kroner per uke.

Betal heller med bank

Med bankoverføring unngår du nesten alle kostnadene (særlig i Norge). Blant annet knyttet til transaksjonsgebyret. Det er veldig enkelt og det regnes som en sikker og fleksibel betalingsmetode.

Velger du å kjøpe bitcoin fra en børs i Norge med bankbetaling er det lett å føre over. Det fungerer på samme måte som andre transaksjoner. Husk bare å inkludere referansenummeret i meldingen du sender til mottakeren.

Det hjelper bitcoinbørsen med å se at pengene ble sendt av deg, og lar de kreditere kontoen før navnet vises i mottakerregisteret.

Kjøper du bitcoins hos en bitcoinbørs i utlandet vil det ta lenger tid å få pengene satt over. Da kan du fort måtte vente 4-5 dager, pluss at du må verifisere identiteten din.

Lønner seg å investere langsiktig

Hvis du først velger å kjøpe bitcoin bør du investere med langsiktig perspektiv. Mange kaster seg inn med mål om å tjene raske kroner på prisspekulasjon. 

Kjøp bitcoin med en langsiktig horisont. Prisene vil falle og stige mye på kort tid.

Det lønner seg heller å holde fast på bitcoins over tid, for å dra nytte av inflasjonen. Det myntes kun et bestemt antall stykk (21 millioner) og den siste halveringen inntraff i mai.

Prisen fortsetter å stige

Den siste perioden har prisen ligger omkring 90-95.000 kroner. Det tilsvarer en prisøkning på mer enn 230% sammenlignet med bunnivået i mars måned.

Prisen på BTC er ekstremt volatil og kan endre seg raskt fra dag til dag. I mars måned kræsjet prisen over 50% på ett døgn, uten at det var noen klar årsak til prisfallet.

Velger du å kjøpe bitcoin som en langtidsinvestering er det viktig å være forberedt på at prisene kan falle drastisk og at det kan påføre deg kortsiktige tap.

Unngå å selge hvis prisene faller, og hold investering med et langsiktig perspektiv.

Kjøp med derivater

Å handle derivater for bitcoin gjør det mulig å shorte, såvel som gå long. Med shorting betyr det at du vedder på at prisene vil falle, mens long gir deg eksponering for oppsiden.

Det finnes også en alternativ måte å kjøpe bitcoin, som gir deg en annen form for eksponering.

Her er det snakk om derivater hvor du handler basert på et underliggende instrument. Med andre ord er det ikke snakk om å kjøpe bitcoin fysisk, men heller at du kjøper kontrakter som er knyttet til prisen.

Å benytte derivater til prisspekulering er samtidig noe som frarådes med mindre man har satt seg grundig inn i temaet og vet hvordan det fungerer.

Bitcoin Norge og Justcoin

Bitcoins Norge var også kjent som Bitcoins Norway. Denne børsen eksisterer ikke lenger. Platformen ble hacket i 2019 og eierne valgte deretter å stenge ned hele markedsplassen.

Dette førte til utstrakt misnøye, ettersom kundene ble innløst til en langt lavere pris enn hva den daværende verdien lå på. Investorer valgte etterhvert å gå til gruppesøksmål mot eieren, for å få tilbake mellomlegget.

En annen børs som lot brukere kjøpe bitcoin var Justcoin. Den ble grunnlagt i 2014 og var på et tidspunkt den eneste børsen hvor kunder kunne handle bitcoin innad i Norge.

Justcoin ble lagt ned i starten av 2017 og har per dags dato ingen aktivitet på siden.