Hopp til navigasjon Hopp til innhold

De 5 Beste VPN Tjenestene for Norge 2020

vpn norge

Sammenlign og finn beste VPN for streaming, sikkerhet og personvern ved bruk i Norge. Vi testet 27 VPN alternativer for å se hvilke som ga best resultat.

Som en del av vurderingen sjekket vi blant annet pris, kvalitet, sikkerhet og ekstrafunksjoner. Størst vekt ble lagt på hastigheten til hver tjeneste ved streaming og nedlasting av innhold.

Før du går videre - Hvilket VPN program som er best avhenger mye av hva du skal benytte det til. Som et eksempel - enda ExpressVPN viser best kvalitet ved streaming så koster programmet også mer. Du må derfor veie prisen opp mot behovet for kvalitet og ytelse.

Dårlig tid? Les vårt sammendrag av de beste VPN programmene
 
1. ExpressVPN - Uslåelig kvalitet ved streaming og nedlasting. Lå helt i topp når vi målte overføringshastigheter
 
2. Private Internet Access - Størst utvalg av servere, stabil overføring og opptil 10 unike brukere på samme konto
 
3. NordVPN - Best for standard bruk. En av de kjappeste VPN klientene. Med 2048 bit krypering og 5.000 servere er tjenesten et solid valg.
 
4. Surfshark - Billigste VPN for Norge i vår oversikt. Litt lavere ytelse, men gir til gjengjeld svært god verdi for pengene
 
5. CyberGhost - Utmerket kvalitet og muligheten til å velge servere i Norge manuelt. Har lengst angrerett av alle tilbudene

Disse VPN tilbudene er best for Norge - Vår analyse (oppdatert oktober)

For å teste hvert VPN program valgte vi å fokusere på 5 områder.

1. Hastigheten: Hvor mye båndbredde vi tapte mellom ulike destinasjoner
2. Serverutvalg: Klientens støtte for streaming (f.eks amerikansk Netflix)
3. Ekstrafunksjoner: multi-hop, adblocker og kill-switch
4. Pris totalverdi: Hvorvidt de tilbyr rabatter ved kjøp av langtidsabonnement
5. Sikkerhet og personvern: Hvilken kryptering benyttes og slettes informasjonen automatisk?

Her finner du de 5 tjenestene som gjorde det best.

Fungerer med: Windows, iOS, Android, Linux, SmartTV (routere), Chromebook, Kindle Fire og diverse nettlesere
Torrent støtte: Ingen dedikerte servere, men tillater P2P deling
Sikkerhet: Logger aldri data om brukerne (ingen rapporterte lekkasjer)
Garanti: 30 dagers pengene-tilbake garanti

ExpressVPN er en premium VPN tjeneste som er kjent for å ha fokus på kvalitet og sikkerhet. Prisen er derimot noe høyere, så spørsmålet vi stilte var om det er verdt investeringen?

For å begynne med det enkleste. Med programmet får du tilgang til 3,100 servere, fordelt på 161 datasentre i 94 land (inkludert Norge). Det er over gjennomsnittet, enda det finnes andre VPN selskap med bedre utvalg.

ExpressVPN opererer utelukkende med RAM servere, hvor all informasjon om brukerne slettes automatisk etter fastsatte perioder. Det er et pluss gitt at noen tjenester fortsatt benytter SD (Shared Disk) baserte enheter som krever manuell fjerning.

Hovedstyrken til ExpressVPN kom tydeligst frem når vi testet hastighetene deres. Vi valgte å teste selskapets nye Lightway protokoll (fortsatt i beta-modus) for optimalisert hastighet. Resultatet imponerte.


Destinasjon

Nedlasting

Opplasting

Ping

Opprinnelig hastighet (fra Norge)

49,37 Mbps

40,88 Mbps

3 ms

Hurtigtilkobling UK

39,43 Mbps

32,32 Mbps

34 ms

Manuell tilkobling UK

34,60 Mbps

17,47 Mbps

132 ms

Hurtigtilkobling USA (Dallas)

29,11 Mbps

19,89 Mbps

143 ms

Hurtigtilkobling Tyskland

35,72 Mbps

23,00 Mbps

110 ms

Hurtigtilkobling Australia

29,88 Mbps

12,15 Mbps

207 ms


Reduksjonen på 20,13% mellom Storbritannia (UK) og Norge er det raskeste vi har sett blant alle programmene vi har testet. Ytelsen var også gjennomgående god for andre land, med unntak av Australia.

Vi liker at hastigheten er såpass god mellom Norge og USA. Det er viktig fordi de fleste streamingtjenestene gir best utvalg til innbyggere i Nord Amerika - inkludert Hulu, Netflix og Disney.

Rent teknisk er det ingenting å utsette på programmet. Det fungerer gjennomgående bra og har en ren og brukervennlig interface. Tilkoblingen tok mellom 1-2 sekunder og man har selv valget om å aktivere auto-load ved oppstart. Man kan forøvrig bruke tjenesten på maks 5 enheter samtidig.

Mer om sikkerhet - ExpressVPN krypterer trafikken med en 256-bit AES nøkkel - som gir god beskyttelse (enda det ikke utmerker seg sammenlignet med andre). Klienten har også en innebygget sperre mot DNS-lekkasjer, som er et pluss for mobilbrukere, da disse er mest utsatt. Du kan også skru på en såkalt Kill Switch, som forhindrer lekkasje av IP adressen din ved manuelt bytte av servere.

Kundeservice gis 27/7 via live chat, med valget om å sende epost. Livechat er ikke standard i VPN bransjen, så det anses som et pluss.

En liten detalj: En ting vi merket oss var at IP adressene ikke så ut til å være blokkert av Google (hvor man må fylle ut spam-captcha per søk). Det indikerer at de ikke resirkulerer adresser, noe vi har sett er tilfellet hos andre tjenester.

Ikke bruk hvis:
Du ønsker å spare mest mulig penger. Prisen kan være over det dobbelte av hva du må betale andre steder.

ExpressVPN tilbyr en bunnsolid programvare, kombinert med god sikkerhet og kvalitet. Tjenesten anbefales for deg som vil streame video i HD, eller 4K ved hjelp av SmartTV og som er villig til å betale litt ekstra.

Få 49% rabatt (12 mnd + 3 mnd gratis)

Vil du vite mer om tjenesten? Les vår omtale av ExpressVPN med flere detaljer.


2. Private Internet Access (PIA)

Servere: 11,200+ | Brukere: 10 stk | Nedlasting: Ubegrenset | Datasentre: 74 land | Kundeservice: 24/7 live chat | Garantirett: 30 dager

Private Internet Access

Private Internet Access er et interessant alternativ for VPN bruk i Norge. De har et imponerende antall servere, med over 11,200 stykk fordelt på 74 land. Prisnivået er middels og ligger litt over Surfshark.

De kjører for øyeblikket en kampanje som gir nye brukere 77% rabatt ved kjøp av 2-års avtalen. Det gir en pris på €2,50 per måned, som er relativt billig sammenlignet med de fleste premium VPN tjenestene. Det er blant annet kun halvparten av hva ExpressVPN krever.

Rent teknisk er det lite å utsette på tjenesten. De tillater opptil 10 brukere per abonnement - noe som passer bra for familier eller andre grupper som trenger flere tilgangspunkter. Tjenesten har også støtte for mobil, PC, nettbrett og SmartTV.

Vi testet PIA for streaming av Netflix og HBO med amerikanske servere og opplevde kun én gang at IP adressen var blokkert. Deretter testet vi de norske serverne fra utlandet for å streame TV2 Sumo.

Antallet servere imponerer, sammen med funksjoner som kill-switch, multi-hop og muligheten til å streame via router. Den eneste nedsiden er hastighetene er noe ujevne på visse servere (blant annet i Asia) og at man må prøve seg frem for å finne den raskeste.

Totalt sett gir PIA blant de beste avtalene når man sammenligner pris opp mot kvalitet og utvalg.


3. NordVPN

Servere: 5,340+ | Brukere: 7 | Nedlasting: Ubegrenset | Datasentre: 80 stk - 59 land | Kundeservice: 24/7 chat | Garantirett: 30 dager

NordVPN

NordVPN er et navn de fleste allerede kjenner til, da de er kjent for å markedsføre seg tungt innad i Norge. Selve VPN tjenesten deres imponerer på flere områder.

For det første har de et enormt utvalg av servere, kun slått av Private Internet Access. Nedlastingshastigheten er også svært bra, og de lå helt i toppsjiktet.

NordVPN passer best for vanlig bruk, og særlig hvis man allerede har en rask tilkobling (over 70 mbps). Programvaren deres støtter PC, mobil og nettbrett med muligheten for å installere den eksternt på egen servere.

Programmet leveres også med en såkalt "kill-switch", som sørger for at IP adressen aldri lekker dersom nettverkstilkoblingen din skulle bli avbrutt. Det skjer typisk hvis man bytter til et annet nettverk, hvorpå koblingen til VPN klienten brytes.

Vi har ikke funnet noen nevneverdige ulemper med NordVPN. Hadde programmet vært litt billigere ville de fått en høyere plassering. Det eneste som muligens bør utheves er at de ikke benytter RAM servere, men heller vanlige harddisker. Det betyr at all data lagres fysisk og må slettes manuelt.

Vi undersøkte dette nærmere (august 2020) og det viste seg at NordVPN aktivt jobber med å bytte til RAM servere, og at arbeidet vil fullføres i løpet av de neste 12 månedene.


4. SurfShark

Servere: 1.800 | Brukere: Ubegrenset | Nedlasting: Ubegrenset | Datasentre: 65 land | Kundeservice: Email | Garantirett: 30 dager

Surfshark

Surfshark er et relativt ferskt navn i VPN verdenen. Tjenesten ble lansert i 2018 og har allerede blitt lastet ned over 1 million ganger i Google Play.

Programmet overrasket særlig når vi målte prisen opp mot ytelsen. Surfshark er priset ekstremt lavt, tatt i betraktning av kvaliteten. Det kompenserer for at ytelsen er noe lavere sammenlignet med ExpressVPN.

De selger VPN i Norge til kraftige rabatter for å tiltrekke seg flere kunder, noe som inkluderer et tilbud med 81% rabatt ved kjøp av 2-års pakken. Ytelsen er svært bra, med et høyt antall norske servere - noe som gjør at de fortjener en plass i oversikten vår (enda vi ikke vet hvor lang tid kampanjen vil vare).

Utover dette har de innebygget støtte for de vanligste programvarene, og en interface som fungerer svært bra på mobil såvel som desktop datamaskiner. Klienten lastet inn på under 3 sekunder på hver enhet. Programvaren leveres også med en ad-blocker som fjerner irriterende reklamer.

Èn ulempe er måten de skifter mellom servere i Norge. Til forskjell fra blant annet NordVPN og ExpressVPN lar de ikke brukere skifte til ønsket norsk IP på egenhånd - noe vi gjerne skulle hatt. De "shuffler" heller mellom adressene hver gang programmet skrus av-og-på. Man ser heller ikke hvor mange som surfer på hver IP samtidig.

For de som er bosatt i Norge er ikke dette et nevneverdig problem, men det kan fort bli et irritasjonsmoment hvis man bor i utlandet og ønsker å bruke norske servere. Da er man nødt til å kunne velge IP manuelt i tilfelle innholdsleverandørene har blokkert et utvalg av adressene. I så tilfelle er det kjedelig å måtte skru programmet av og på gjentatte ganger til man finner en åpning.


5. CyberGhost

Servere: 6,000+ | Brukere: 7 stk | Nedlasting: Ubegrenset | Datasentre: 90 land | Kundeservice: 24/7 live chat | Garantirett: 45 dager

cyberghost

CyberGhost er er et kjent navn i VPN-verdenen, og de kan skilte med et imponerende utvalg av servere. En viktig fordel er 45-dagers garantien for refusjon hvis du ikke skulle være fornøyd. Det er den lengste garantiperioden i vår oversikt.

For å starte med det enkle: Med CyberGhost får du tilgang til over 6,000 servere, fordelt på 90 land. Muligheten til å surfe på 7 enheter samtidig er et annet pluss som bør fremheves. De støtter alle de største programvarene, inkludert laptop, mobil og nettbrett (pluss SmartTV oppkobling via router).

Styrken til CyberGhost er først og fremst den brukervennligheten de tilbyr. De har den beste VPN programvaren vi har testet så langt, både på laptop og mobil. Den laster inn på noen få sekunder og man kan selv velge IP adresse manuelt med enkelthet (også i Norge).

Ett problem vi støtte på var måten CyberGhost opererte på Macbook (iOS). Her falt nettverket ut flere ganger og det var utfordrende å få det til å fungere igjen. Prosessen innebar full sletting av VPN programvaren, samt passordnøkler - før programmet ble reinstallert. Dette skjedde 3 ganger over en periode på 7 dager. Med Windows bruk var det derimot ikke et problem.

Hva er VPN?

VPN tjenester (virtuelle private nettverk) er applikasjoner som benyttes på mobil, PC, nettbrett eller SmartTV. De maskerer IP adressen din, sikrer trafikken og gir deg tilgang til innhold som er geoblokkert i Norge.

Trafikken krypteres og føres inn i en digital tunnel som gjør at utenforstående ikke kan følge med på aktiviteten. Det inkluderer myndighetene, internettleverandøren og andre som måtte ha et ønske om å snoke rundt i dine digitale fotspor.

Selve programmet operer i bakgrunnen på den digitale enheten og man kan enkelt bytte mellom ulike land og IP adresser. Resultatet er at du kan omgå IP-blokkeringer, surfe anonymt og få tilgang til geoblokkerte nettsider. Ett eksempel er geoblokkeringer av musikk og filmer, for eksempel på Netflix.

Med VPN-klienten kan du også selv velge hvilket land du ønsker å ha en IP fra. Da opprettes det en direkte kobling mellom din enhet og VPN nettverket som deretter henter innholdet fra den eksterne serveren. For den som eier serveren du besøker vil det fremstå som at du er bosatt i et annet land (eller område hvis du bruker en server i Norge).

Hva skjer i bakgrunnen?

I det du klikker på knappen for aktivering vil det opprettes en digital bro mellom din enhet og den nye serveren. Trafikken krypteres og kan bare låses opp ved hjelp av en hemmelig nøkkel som er lagret på din enhet.

Den nye serveren vil enten videresende trafikken gjennom andre servere (multi-hop) eller besøke den ønskede nettsiden direkte. Informasjonen som lastes ned videresendes kryptert tilbake til serveren, før den til slutt ender opp hos deg.

Litt om VPN bruken i Norge

VPN blir stadig mer populært i Norge - drevet frem av nye reguleringer og begrensninger på nordmenns nettbruk. Så hva bruker vi programmet til?

Her ser du noen eksempler:

1. Streaming av filmer med innholdsblokkering i Norge. For eksempel via PrimeWire eller PopCorn Time.
2. Streaming av utenlandske kanaler - for eksempel via Netflix.
3. Nedlasting av torrents (noe som er ulovlig vel og merke).
4. Kryptering av kommunikasjon mellom ansatte i bedrifter.
5. Ønsket om å forbli anonym når man surfer på nett.
6. Økt sikkerhet ved bruk av offentlige nettverk, f.eks kafeer og biblioteker.

Det finnes en rekke andre bruksområder, men dette er noen av de vanligste. VPN bruken i Norge vil sannsynligvis øke i tiden fremover hvis Stortinget vedtar å blokkere utenlandske spillsider.

Bruk VPN for å se Netflix

Et godt eksempel på fordelene med VPN er muligheten til å få tilgang til innhold som utelukkende publiseres i andre land, for eksempel gjennom Netflix, Youtube og Hulu.

Her kan du unngå blokkeringen ved å velge en IP i det landet hvor innholdet først ble lagt ut.

Les mer: Hvordan få Amerikansk Netflix

Netflix er kanskje det programmet flest velger å koble seg opp mot. Det er ingen lover som forbyr brukeren fra å bruke slike tjenester med en annen IP adresse, men Netflix forsøker aktivt å begrense bruken ved å blokkere kjente proxy adresser.

Hvordan velge tjenesten som er best

Et søk etter VPN på nettet vil vise godt over 100 forskjellige valg. For deg som forbruker er det ikke lett å vite hvilke tjenester som er best.

Her går vi gjennom noen av de viktigste kjennetegnene:

Ønsker du bare å omgå en geo-blokkering, med lavt behov for nedlastingsfart? Da holder det å velge en standard VPN tjeneste med lav pris (enda hastigheten er dårlig).

Skal du derimot streame videoer på nettet via Netflix eller lignende? Da bør du velge en VPN med stabil tilkobling og rask overføringshastighet.

For andre kan det være viktig å ha best mulig sikkerhet når de surfer nettet. Da er det best å sjekke ut de tjenestene som har ekstra fokus på anonymitet og trygghet.

Den siste gruppen er de som ønsker å laste ned eller dele digitalt materiell via fildelingstjenester. Denne gruppen vil trenge en VPN som er rask, såvel som anonym. I et slik tilfelle kan det være greit å bruke litt ekstra penger ved å betale for en premium utgave.

Dette er fordelene

VPN byr på flere unike fordeler. Denne oversikten viser et utvalg av disse og på hvilken måte de kan hjelpe deg.

1. Muligheten til å surfe anonymt

Ved bruk av VPN vil IP adressen din maskeres slik at du fremstår som å besøke en server fra en annen adresse. Trafikken kan videresendes gjennom et nettverk av servere, som igjen gjør det nesten umulig å spore deg.

Kryptering forhindrer utenforstående fra å se URL adressene du besøker. De kan heller ikke lese noe av innholdet.

Muligheten til å kunne surfe anonymt har blitt stadig viktigere for nordmenn de siste årene, i takt med at norske myndigheter har innført nye regler som påtvinger ISP leverandører å lagre alle besøksdata.

En vanlig misforståelse er at VPN kun benyttes av de som har kriminelle hensikter. I realiteten er det et produkt som brukes av millioner av mennesker verden over, der majoriteten kun ønsker å skjerme sitt eget privatliv.

2. Kryptering og sikkerhet

VPN krypterer all trafikken din ved at de sender små pakker med data gjennom en virtuell digital tunnel. Det øker sikkerheten din betraktelig og minsker sjansen for at andre kan snoke gjennom informasjonen.

Av den grunn brukes slike programmer hyppig av norske bedrifter som ønsker å skjerme konfidensiell informasjon fra omverdenen.

De aller beste VPN programmene krypterer trafikken din med en 2048-bit kryperingsprotokoll, som er tilnærmet umulig å bryte seg inn i.

VPN krypterer alle typer internett trafikk (altså ikke kun det som sendes via nettleseren. Dataene sendes gjennom en virtuell digital tunnel på samme måte som https basert trafikk. Det øker sikkerheten din betraktelig og minsker sjansen for at andre kan snoke gjennom informasjonen.

Fra tidligere har det vært noen lekkasjer på visse operatørsystem, deriblant iOS. Problemet skal nå være fikset ifølge Apple. 

Metodene for krypteringen av VPN trafikk varierer, men det vanligste er bruk av 128 eller 256-bit kryptering.

3. Omgå geo-blokkeringer

Med en VPN kan du surfe anonymt og sikkert fra den IP adressen du selv velger. Du avgjør selv hvilket land du ønsker å videresende trafikken gjennom for å omgå digitale innholdsblokkeringer.

Et godt eksempel er geoblokkerte videoer på Youtube, der opplasteren kun har gjort musikk eller filmer tilgjengelige for et spesifikt geografisk område. Med en VPN-tjenester kan du enkelt omgå denne sperren ved å utgi deg for å surfe fra det området som er tillatt.

Det gjelder heller ikke kun for innhold med geoblokkering i andre land. De beste VPN tjenestene vil ha norske servere som gir deg en IP adresse i Norge. Da kan du enkelt få tilgang til sportsabonnementer, TV2 Sumo, NRK og lignende når du er på reise i utlandet.

4. Les sensurert innhold

Dette er heldigvis ikke et problem i Norge, men mange land sensurerer hvilket innhold innbyggere kan besøke. Ett eksempel er Kina, hvor innbyggerne ikke har tilgang til visse typer informasjon.

Hvis du bor i et slik land kan du bruke VPN for å omgå sensureringen. Ved å videresende trafikken gjennom andre servere vil det fremstå som at du leser en annen type innhold enn det som er realiteten.

I Kina er det for eksempel ikke lov til å bruke sosiale mediekanaler som Facebook og Twitter. De har også en blokkering mot Google og Youtube. Ifølge Harvard.edu har de også blokkert ITavisen.no!

VPN for nettbrett, mobil og PC

Nærmest alle VPN tjenester som tilbys i 2020 fungerer på kryss og tvers av ulike enheter. Det er vanlig at man kan bruke alt fra 5-10 ulike enheter med det samme VPN abonnementet.

Slik fungerer det:

1. Du laster ned programmet på de ulike enhetene.
2. Deretter skriver man inn brukernavnet og passordet.
3. Velg ønsket land (og server hvis programmet tillater det).
4. Aktiver VPN programmet og se at IP adressen automatisk byttes ut.

For mobil bør det nevnes at programmene fungerer på operatørsystemene til både iPhone og Android. For andre systemer kan det være litt vanskeligere å finne et program som passer.

Antallet enheter du kan koble opp til samme konto varierer, men de beste VPN tjenestene vil gi deg minst 5 enheter, som et minimum.

For vanlige PC’er og nettbrett vil de fungere både på Mac, Windows og Linux systemer.

Sikkerhet og virtuelle private nettverk

Et spørsmål mange stiller er hvorvidt VPN kan regnes som sikkert? For det første vil all trafikk gjennom nettverkene krypteres.

Datatrafikk består av en stor mengde små pakker, som krypteres når de sendes gjennom den virtuelle tunnelen. Ditt program har en nøkkel som benyttes til å dekryptere beskjeden.

VPN er svært sikkert. All trafikken krypteres og videresendes gjennom en virtuell datatunnel.

Et VPN program vil likevel ha behov for mer enn kun krypteringsnøkler. De må også bruke noe som kalles for en protokoll.

De beste VPN programmene bruker enten IPSec eller GRE, kombinert med metoder for å opprette virtuelle tuneller.

Når det kommer til bruken av ekstern VPN, vil de bruke noe som kalles for PPP for å opprette tunellen mellom din datamaskin og serveren du besøker.

Kryptering av data

PPP er en forkortelse for Punkt-til-punkt protokoll. Det finnes forskjellige undertyper av PPP, og hvilken variant din VPN leverandør benytter vil variere. Det kan blant annet være PPTP, L2F, L2TP og L2TP.

Det som er viktig å vite er at trafikken oftest krypteres med en 128-bit nøkkel, som er ekstremt vanskelig å løse. Det gjør VPN til en av de sikreste metodene for å surfe anonymt på internett.

Protokollene som brukes av VPN leverandørene er i stadig endring. Teknologiske fremskritt skjer jevnlig og det er vanlig at de bytter om til sikrere løsninger. Majoriteten av eksterne tjenester benytter derimot PPP som grunnspråk når de skal kode beskjeder.

Vil leverandøren dele informasjonen?

Dette er et annet viktig spørsmål. De beste VPN tjenestene oppgir at de ikke lagrer identifiserbar informasjon om brukerne sine. I realiteten er det ikke alltid slik.

Undersøkelser viser at noen tilbydere ikke alltid sletter IP adresser og annen identifiserbar informasjon i tide. De er også underlagt en del regler fra nasjonale myndigheter som er ment å motvirke ulovlige handlinger.

For å vite mer om hvilken informasjon som deles er det lurt å lese gjennom VPN leverandørens personvernerklæring. Her vil det fremgå akkurat hvilken type informasjon som lagres og i hvilke tilfeller den kan utleveres til andre.

Er det lovlig å bruke VPN i Norge?

Det korte svaret er, ja. VPN er fullt lovlig å bruke så lenge man ikke foretar seg noe som bryter med norsk lov. Norge har ingen lover mot bruken av virtuelle private nettverk, og ISP selskapet ditt kan heller ikke nekte deg å bruke slike tjenester.

Et eksempel på en ting som ikke er lovlig er fildeling av videoer og musikk. Hvis man deler store mengder piratkopiert innhold med VPN kan det skape problemer. Husk at norsk lov kun forbyr deg fra å dele kopibeskyttet innhold. Du kan derimot fritt se på innholdet uten at du bryter noen lover.

Dette var også grunnen til at populære tjenester som PrimeWire og PopCorn Time ble geoblokkert i Norge.

Noen land har også nedlagt forbud mot bruken av VPN, noe som ofte gjelder i autoritære stater. Eksempler er Nord Korea og Kina.

Årsaken er enkel: Tjenestene undergraver den strenge sensuren som er innført. Naturligvis velger mange fortsatt å omgå regelverket på denne måten.

Gratis VPN sammenlignet med premium versjonene

Mange nordmenn foretrekker å bruke gratis VPN når de skal surfe anonymt. Hensikten er først og fremst å spare penger, samtidig som de slipper å betale for en tjeneste de ikke forventer å bruke ofte.

Ulempene med slike tjenester kommer tydelig frem på 3 områder.

For det første har de dårlig overføringshastighet, da leverandørene nesten alltid bruker en throttle mekanisme for å senke hastigheten. Det gjør det vanskelig å streame videoer, blant annet fra Netflix.

Den andre ulempen er at du kun har et begrenset antall IP adresser å velge mellom. Typisk får du velge mellom 2-4 ulike IP'er, som igjen skaper problemer hvis du er avhengig av å besøke innhold fra et bestemt land.

I 2020 er det blant annet få gratis VPN-tjenester som lar deg surfe innhold fra Norge.

Mer om virtuelle private nettverk

VPN lar deg maskere identiteten din ved at du fremstår for å besøke nettsider fra et annet sted. Verktøyet kan være til god nytte for å omgå sensur, få tilgang til innhold eller holde trafikken trygg.

Likevel er det et par ting et virtuelt privat nettverk ikke vil klare å beskytte deg mot, derav sikkerhet på nettsiden du besøker.

Enda du besøker nettsider anonymt kan du fortsatt får skadelige virus på din egen PC. Det skjer hvis du laster ned programvare fra kilder som ikke er til å stole på.

Noen av de beste VPN tjenestene har egne innebygde filter som blokkerer nettsider som er kjent for å inneholde skadelig programvare. I tillegg har flere nettlesere en lignende sikkerhetsmekanisme, derav Google Chrome.

Nettsidene du besøker kan også bruke en åpen protokoll uten kryptering. Dette vises ved at den ikke har "https:" foran URL, som står for hyper text transfer protocol secure. Det er en løsning som identifiserer nettsiden og beviser at trafikken er kryptert.

Nettverk blokkeres stadig

Dette er en kamp som de ikke klarer å vinne, men det kan fortsatt skape ekstra jobb for deg som surfer på nettet. Når en IP adresse blokkeres betyr det at de ikke lenger tillater trafikk fra denne adressen.

Du vil dermed måtte bytte om IP gjennom kontrollpanelet. Å bytte adresse er relativt enkelt, men det kan være kjedelig hvis det skjer gjentatte ganger. VPN leverandørene oppretter stadig nye servere for å omgå slike blokkeringer, og noen er flinkere til dette enn andre.

Hva påvirker hastigheten?

Når du streamer med VPN er det flere forhold som kan påvirke hastigheten på tilkoblingen din:

ISP: Din internettleverandør
Avstand til VPN tjenesten: Hvor langt datapakker må sendes mellom deg og serveren du bruker.
Serverkapasiteten: Hvis mange bruker den samme VPN serveren samtidig kan det føre til at den overbelastes.
Hvilken sikkerhetsprotokoll som brukes: Noen protokoller laster raskere enn andre.
Brannmur og anti-virus programmer: Tredjeparts-programvare kan påvirke hastigheten når du streamer.

Dette er noen av de elementene som kan påvirke hastigheten på VPN streaming negativt.