Lenovo IdeaPad Duet Chromebook lever dessverre i en verden der den må kjempe mot Apples kjappe A-brikkesett. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Annonse


TEST: Lenovo IdeaPad Duet skuffer på ett viktig punkt

Chrome OS er fremdeles en greie, og Ideapad Duet er en av Lenovos nye Chromebooks. Den starter på 3899 kroner, og med i pakken følger tastatur med med styreflate som lar nettbrettet stå oppreist.

Til sammenligning koster et Magic Keyboard til Apple iPad nesten 4000 alene. Men så er det et par ting som skiller disse produktene.

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook spesifikasjoner:

  • 10,1″, 1920×1200 px, IPS
  • 400 nits
  • Prosessor: MediaTek Helio P60T Octa-Core 2,0 GHz
  • GPU: AMT G72 MP3 800 GHZ
  • 4GB LPDDR4X
  • 64 eller 128 GB lagring
  • WiFi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth 4.2
  • 8 MP
  • 7,35 mm, 450 g

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook er slank

IdeaPad ligger godt i hånden og er kun 7,35 mm tykt. Baksiden ligner stål eller aluminium, med den ene siden dekket av et blått gummiaktig plastmateriale.

Veldig “Googlish” og pent:

Ingenting å utsette på brettets ytre. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Nettbrettet er lekkert og forventningene er store når man holder inne på-knappen. Brettet starter på kun åtte sekunder.

Billig skjerm

Tastaturet er dypt og fint å skrive på, men æ, ø og å får lite plass. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Skjermen har forholdsvis store rammer og harde 90-graders kanter. Man er blitt vant til runde kanter på mobiltelefoner og nettbrett, så den firkantede skjermen føles litt gammeldags. Men skjermens farger er nydelige. Studerer man derimot skjermen nøye ser man et mønster som kommer til syne i hvite områder.

Annonse


Det er ikke noe man legger merke til med mindre man myser, men det gjør at hvitt ikke føles helt hvitt.

IPS-panelet er på 10,1”, har en oppløsning på 1920×1200 px og lysstyrke på 400 nits. Sortnivåene i skjermen er ikke veldig dype.

Ytelsen skuffer

Ikke kjøp noe du kommer til å irritere deg over. Legg heller penger i noe du blir fornøyd med, som du kan ha lenge. Sånn tenker jeg. Og prosessoren som sitter i dette brettet gjør dessverre ikke helt susen.

Skjermen har fine farger. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Opplevelsen av Chrome OS er helt ok, men noen ganger oppleves ting litt stakkato. Skal du bruke den til skriving og surfing, gjør den susen, men dette er ikke en iPad.

Oppdateringfrekvensen i skjermen varierer, og spesielt når man bytter mellom programmer eller blar i nettsider henger animasjonene etter.

Lav latency. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Det som derimot er imponerende er responstiden på trykk. Jeg har lekt meg litt i Chrome Canvas, et forhåndsinstallert tegneprogram, og streken er imponerende tett på fingeren når jeg drar over skjermen.

Duet har også støtte for stylus, så med riktig software kan den brukes som tegnebrett.

I nettbrettet sitter det to kameraer, 2 MP foran og 8 MP bak. Det eneste de egner seg til er videosamtale.

Tatt med bakkameraet til Lenovo IdeaPad Duet Chromebook (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Tastaturet gjør brettet til en laptop

(Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Det medfølgende tastaturet klikker fast med magneter og et magnetisk baksidedeksel som deler seg i to, får brettet til å stå i bærbar-positur.

Tastaturet er ikke så værst, men æ, ø og å – tastene har fått litt lite plass og er litt vanskelig å treffe. Men det vender man seg sikkert til. Styreflaten er også fin, men oppsettet føles lite.

Skjermen klikker på tastaturet med magnet og kobler seg automatisk opp. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Når man lukker tastaturet igjen for å bruke det som deksel er det ingenting som låser det fast til skjermen – derfor sklir alt litt rundt og når jeg legger den i sekken, sykler meg en tur og åpner sekken igjen, så henger det ikke alltid sammen lenger.

Deselet smetter på med magnet. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Tastaturet fungerer med andre ord ikke så godt som deksel.

(Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Hvorfor Chrome OS?

Jeg innbiller meg at Android ville fungert bedre på dette nettbrettet. Chrome OS føles klaustrofobisk på 10” og jeg skulle ønske at for eksempel Google Docs åpnet seg som en egen app og ikke bare som en fane i Chrome.

Det får meg til å undre over hva fordelene ved Chrome OS egentlig er over Android. For det er ingenting jeg føler at jeg kan gjøre på denne som jeg ikke kunne ha gjort på et Android-nettbrett. Samtidig er det mye jeg ikke får gjort som jeg får gjort i Windows.

Dessuten har Android og ChromeOS med tiden blitt mer og mer likt og nå kan Android kjøre apper i browser. Det ryktes om en fullstendig fusjonering av de to og kanskje er det alle disse likhetene som får meg til å føle at IdeaPad Duet Chromebook like gjerne kunne kjørt Android.

Ti timer batteritid

Batteriet i IdeaPad er stort og nettbrettet varer lenge. Lenovo sier selv at batteriet varer i 10 timer, men jeg synes det virker som at det varer enda lengre. Prisen er det ingenting å si på, men jeg hadde heller betalt en tusenlapp mer med et nettbrett med litt raskere prosessor og bedre komponenter.

IdeaPad Duet kommer med Bluetooth 4.2 og USB-C 2.0.

Lenovo sparer der de kan for å kunne selge et rimelig nettbrett. Men resultatet er at den totale opplevelsen blir litt skuffende. Også stereohøyttalerne spiller lavt og uten bass.

Konklusjon

IdeaPad Duet har et lekkert slangt utseende. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Med Lenovo IdeaPad Duet Chromebook får du et nettbrett som gjør jobben, men ikke mye mer enn det. Du kan bruke det til tekstbehandling, surfing og Facebook, men navigering i OSet er dessverre en litt brokete opplevelse.

Bildebehandling går tregt, men trenger du kun et nettbrett til surfing og film så fungerer det helt fint.

Formen og utseendet til IdeaPad Duet er dessuten fint. Jeg liker baksiden med den matte blå flaten. Men i mine øyne kunne Duet vært 1000 kroner dyrere dersom innmaten var bedre.

Da hadde jeg kunnet anbefale den.

Annonse