Genesis har datasentre mer enn 15 steder i verden med til sammen over en million skjermkort. (Ill: Tech Vision)

Annonse


Slik ser det ut på innsiden av Islands enorme kryptogruve

Tech Vision har publisert en reportasje som illustrerer hvor vanvittige store, dyre og strømslukende kryptogruver kan bli.

Denne artikkelen inneholder reklamelenker.

Les også: Hvordan kjøpe Bitcoin

Billig strøm og liberal kryptopolitikk

Genesis er et selskap som bygger kryptogruver rundt i verden og “Enigma”, en av selskapets største, ligger på Island. På Island er temperaturene er lave, noe som er gunstig når man skal stable et titalls tusen GPUer sammen. Derfor egner Islands seg godt. Enigma ble i hovedsak bygget for å utvinne kryptovalutaen ethereum, men utvinner nå også andre valutaer.

Annonse


Gruven er drevet av geotermisk energi og i et klima som ikke har en snittvarme på mer enn lunkne 10 og 13 grader i juli, er utvinningen relativt kostnadseffektiv. Under ser du Bitcoin-reportasjen til Tech Vision:

Det at strømmen er billig og tilgjengelig på Island er også en av hovedgrunnene til at Genesis har lagt gruven deres akkurat der. Enigma bruker faktisk mer strøm enn alle hustandene på Island til sammen og har en strømregning på over en million dollar i måneden.

Les også: Hvordan kjøpe Ethereum

Fra ingenting til 40 000 dollar per Bitcoin

En annen grunn er at Island har et liberalt politisk forhold til kryptovaluta. Etter finanskrisen i 2008 har Island ønsket det meste av innovative bransjer velkommen. Bitcoin ble som kjent en realitet etter at den mystiske Satoshi Nakamoto publiserte et tidsskrift i 2009 som forklarte hvordan kryptovaluta og “blockchain” kunne fungere. Bitcoin kom som mange måter som et svar på folks fallende tillitt til bankene.

Siden den gang har Bitcoin gått fra å være verdt nesten ingenting til å tangere 40 000 amerikanske dollar per Bitcoin idag (fredag 8. januar).

Kjøpte pizza for 3,4 milliarder kroner

Den første ordentlige bitcointransaksjonen fant sted i 3. januar 2009 da Laszlo Hanyecs kjøpte to pizzaer for 10 000 bitcoin. Den gangen tilsvarte prisen omtrent 40$. Omregnet til dagens bitcoin-pris kostet pizzaene 3,4 milliarder kroner. 

Før i tiden kunne billige bærbare maskiner drive utregninger på Bitcoins “blockchain” og generere valuta for eksempel mens man sov. Idag krever utregningene langt større regnekraft og derfor bygger selskaper “gruver” med titusentalls skjermkort som står og durer.

Enigma ligger rundt 3 km fra Reykjavik lufthavn og har flere titalls millioner kroner i utstyr. For noen år siden stod flere tyverier på Island for bortføringen av teknologi til over 2 millioner dollar.

Hvordan skal det gå med Bitcoin i fremtiden?

Man regner med at den siste bitcoinen vil være gravd ut i 2140. Men selv da vil nok folk fortsette å drive kryptogruver. Grunnen er at hver Bitcoin-transaksjon har et lite gebyr som går tilbake til graveren. Så selv om man da ikke utvinner Bitcoin ved å grave, kan man fortsatt være med å holde nettverket gående og tjene penger. Med flere og flere Bitcoin-transaksjoner vil også belønningen stige.

Bitcoing, Ethereum og andre kryptovalutaer har hatt en vanvittig oppgang i det siste. Siden julaften har verdien av Bitcoin nesten doblet seg.

Kilde:
Tech Vision
Investopedia

Annonse