itavisenWH1000XM4
Sony WH-1000XM4 gjør nesten alt helt riktig, men har du forgjengeren bør du nok vente.

Annonse


Så stille at det blir ensomt

Sonys nye hodetelefoner med det fengende navnet WH-1000XM4, har fått kritikk for å være i overkant lik forgjengeren WH-1000XM3 (for et naaaavn) – faktisk er det nesten ingenting som skiller dem visuelt.

Derimot er det et par små ting som er annerledes på innsiden, og det er jo innseendet som teller, er det ikke?

La oss glemme XM3 og heller sammenligne med en annen aktuell aktør: Sennheiser

Jeg har ikke eid et par av XM3, og skal derfor ikke sammenligne mot dem, men heller sette XM4 opp mot Sennheiser Momentum 3, et annet par hodetelefoner som er utrolig gode og like XM3 på mange måter, og som kostet det samme siden lanseringen i september.

Sennheiser Momentum 3 til venstre og Sony WH-1000XM4 til høyre. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Itavisen)

Nå ligger Momentum 3 på 3499 kroner og er 500 kroner billigere enn XM4 som koster 3990 kroner.

Annonse


Sennheiser Momentum 3-testen bør du sjekke ut (følg oss på YouTube, vi har endel kult):

Det blir nesten helt stille

Sonys viktigste argument for kjøp, er XM4 sin støykansellering. Og der er Sony best.

Algoritmen som analyserer utenomverdenens lyd er modernisert fra forrige generasjon og gir deg Sonys beste støydempning noensinne. Når du tar på disse blir det nesten helt stille.

De har to mikrofoner på hver klokke som overfører dataene til støykanselleringsprosessoren “HD Noise Cancelling Processor QN1” (yeah!), som prosesserer dataene i sanntid.

Denne prosessoren er den samme som i forrige generasjon, men i tillegg sier Sony at et nytt Bluetooth-system, Audio SoC, bidrar til å analysere støyen ved tilpasse kanselleringen til musikken, over 700 ganger i sekundet. Ai ai.

(Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Så stille at det blir ensomt

Og det blir virkelig stille. Men man kan alltids justere mengden lyd som slipper igjennom i den tilhørende appen. Eller, det vil si, i hvilken grad hodetelefonene skal gjenskape lyden på utsiden.

Når man skrur utenomlyd på fullt høres omverdenen omtrent like høy ut som den er. Men lyden er ganske annerledes enn i virkeligheten og lyder med høy frekvens kommer spesielt godt igjennom.

XM4 har en ny og smartere algoritme for å gjenskape atmosfærelyd enn tidligere, men likevel synes jeg ikke de gjenskaper lyd like naturlig som Sennheiser Momentur 3. Med Momentum 3 hører man nesten ikke at man har på hodetelefoner.

(Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Langt bedre enn Momentum 3

Støykanselleringen i Momentum 3 er god og jeg har aldri klaget på den, men det blir mer stille med Sonys nye.

De sitter over ørene på en litt annen måte enn Momentum 3 og er muligens mer behagelige. Mens klokkene til Momentum 3 sitter rundt øret er XM4 mer lik en pute og treffer øret mer.

Men i min øyne ser Momentum 3 tøffere ut og skiller seg litt mer fra andre design, mens XM4 er svarte og anonyme.

Hva med lyden, som tross alt er det viktigste?

Hvilke av de to hodetelefonene som spiller best er ikke lett å bedømme. Men de spiller forskjellig. Momentum 3 er ærlige, mens XM4 nok jobber mer med lyden.

Bassen i XM4 er ganske ekstrem og en gang i blant lurer jeg på om de holder på å blåse ut trommehinnene mine. Den er i utgangspunktet stilt litt for høyt for mine ører, men er klar og fin. Momentum 3 har også fabelaktig bassgjengivelse, men bassen i XM4 låter litt skarpere og mer dynamisk.

Hvilken av de to som har best lyd, er opp til ørene som hører, for begge er vanvittig gode.

XM4 har kun to fysiske knapper, men touch-panelet på siden kan mye. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Med den nye lydprosessoren DSEE Extreme oppskalerer XM4 komprimert lyd som for eksempel MP3 til høydefinert lyd i sanntid. I tillegg gjenkjenner AI-systemet instrumenter, musikksjangre og individuelle elementer for å gjenopprette informasjon som har gått tapt i komprimeringen.

Hodetelefonene spiller lyd i frekvensområdet fra 4Hz til 40KHz – et frekvensområde som er større enn noen kan høre.

Mer lyd enn det som er i filene

De henter med andre ord frem dynamikk som ikke ligger i originalsporet, noe Momentum 3 ikke gjør, og som noen nok vil synes at gir en kunstig fremstilling av lyden. Denne funksjonen kan heldigvis skrus av.

For Sennheiser ligger fokuset på å levere studio-lyd og ikke bearbeidet lyd, og for en lydtekniker, komponist, lyddesigner, DJ, eller andre som jobber med lyd, er nok Momentum 3 de hodetelefonen som leverer “riktigst” lyd av de to. Mens den gjengse forbruker muligens får bedre lydopplevelser ut av XM4.

Sonys tilhørende app. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

360°

Når du åpner appen for første gang får du en demonstrasjon av 360° lyd som er ganske gøy. Lyden kommer virkelig fra alle kanter, men dessverre er det ikke mange musikktjenester som støtter 360-lyd, så denne funksjonen har ikke hatt noen praktisk effekt for meg.

Etter demonstrasjonen av 360-lyd ber appen deg ta bilde av ørene dine. Ja, det stemmer det: appen analyserer ørene dine for å lage lyd som passer best mulig til akkurat dine ører. Hvor presist det er, er ikke godt å si.

Du blir faktisk bedt om å ta bilde av ørene dine. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Litt vanskelige å snakke i

Når jeg prater liker jeg å høre min egen stemme, men man hører ikke seg selv godt med XM4. Og det hjelper lite skru på omverdenlyd. Ens egens stemme forblir lav. Der er Momentum 3 bedre, med en mer naturlig fremstilling av lydbildet utenfor.

Unødvendig funksjon?

Speak-to-chat er en morsom funksjon som jeg fort skrudde av. Jeg var overbevist om at det var en dum funksjon før jeg hadde prøvd den ordentlig. Men så skrudde jeg den på igjen og forstod at den egentlig er litt lur.

Speak-to-chat lar deg ha korte samtaler uten å måtte ta av hodetelefonene. Når du begynner å snakke setter hodetelefonene musikken på pause og skrur på omverdenlyd.

XM4 veier kun 254g. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Og det kan være praktisk om du står med hendene fulle og noen kommer inn i rommet. Eller om du skal betale i kassa på butikken og har kurven i den ene hånden og mobilen i den andre.

Men jeg tar for all del av hodetelefonene når jeg kommer til kassa likevel. Det er litt frekt å beholde klokkene på, eller hva?

Men jeg har to ting å utsette på denne funksjonen:

Det ene er at det tar litt lang tid fra man slutter å prate til støykansellering kommer på igjen. Det andre er at av og til må man nyse og et nys aktiverer funksjonen. Og hvis man er av typen som snakker med seg selv risikerer man at det blir mye frem og tilbake.

En sensor merker om man har klokkene på eller ikke. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Sony har også implementert en sensor i venstre øreklokke som forstår om du legger hodetelefonene rundt halsen og setter musikken på pause. Dette kan også Momentum 3, men Sony gjør det bedre. Momentum 3 sin sensor er litt utilregnelig.

I bruk

XM4 er lette: 254g. De er komfortable og har en trykkfølsom flate på høyre klokke som sine forgjengere. Det minimerer antallet fysiske knapper til to: Av/på-knapp og en assistentknapp. Google Assistant eller Amazon Alexa snakker du med ved å holde inne den ene knappen.

Touch-panelet er presist og enkelt og intuitivt i bruk. Man tæpper to ganger for å starte eller ta pause, stryker fremover for neste sang, bakover for forrige og opp og ned for volum.

Nydelig etui

Etuiet kunne ikke ha vært mindre og er av et hardt stofflig materiale som tåler at du slenger det nederst i sekken.

Med på kjøpet følger en USB-C-kabel, 3,5 mm jack og en adapter som passer til flyseter. Hodetelefonene kommer med NFC for enkel tilkobling.

Etuiet er så lite som det kan bli. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Overlegen batteritid

Batteritiden er super med opptil 30 timer lytting på en lading. 10 minutter hurtiglading gir 5 timer avspilling. I motsetning har Momentum 3 som kun klarer 17 timer lytting på én lading.

Men hodetelefonene kommer uten IP-sertifisering og tåler hverken vann, sprut eller fuktige miljøer. Det er litt synd. Til den prisen synes jeg nok de i alle fall burde tåle en sprut.

Bortsett fra det er det lite å utsette på disse hodetelefonene. Den knallgode lyden, støykanselleringen og komforten forsvarer i mine ører den høye prisen. Men det er litt lite som er nytt fra forrige generasjon.

Denne serien har sett omtrent helt lik ut siden første generasjon, og har du allerede XM3 er det ikke nødvendigvis verdt å oppgradere. Hodetelefonene er som nevnt også litt vanskelige å prate i, uten at det er et sterkt nok argument for å ikke kjøpe.

For alt i alt er jeg strålende fornøyd og det kommer du også til å bli. Et par bittesmå ting gjør at de ikke når helt til topps. Men det er bra for da har Sony noe å strekke seg etter.

Hodetelefonene er i salg og koster 3990 kroner hos Elkjøp og HiFi-klubben. Blir dette dine nye hodetelefoner?

Sony WH-1000XM4 er nesten perfekte:


Annonse