Annonse


FORHÅNDSTITT: Jeg har testet iOS 14 og macOS Big Sur

Det var litt av en pressekonferanse i går, selv om Apple ikke viste frem maskinvare.

Det største som har skjedd på veldig lenge

I stedet gjorde de noe bedre, og lover at deres Mac-er med Apple Silicon, altså ARM-brikkesettene de har utviklet i mange år, kommer allerede på tampen av året.

Vi hadde jo en følelse av at det kom til å skje da Bloomberg søndag kveld meldte, uten forbehold, at det var nettopp det Apple skulle gjøre, altså å avsløre overgangen.

For maskinvareplattformen Mac er dette den største overgangen siden de gikk over til Intel i 2005, og for programvaren macOS, grensesnittmessig med mer, det største siden OS X lansert i 2001.

Annonse


Dette var Mac-ens kveld

Mens vi alle kanskje tenkte mest på iOS og iPadOS, var det på mange måter macOS Big Sur som stjal showet – ikke bare det faktum at Apple virkelig har oppgradert grensesnittet for å stå med i stil med iPadOS og iOS, inkludert et kontrollsenter, men også den potensielt gigantiske fordelen av at Mac-en med Apple Silicon som lanseres i år enkelt kan kjøre iPhone- og iPad-apper, om utvikleren ønsker å porte.

Det blir spennende å se om dette blir populært, eller om disse appene opplevelses best på berøringsskjermene til iPhone og iPad.

Overraskende stabilt og kjapt

Jeg har allerede hatt tid til å installere samtlige beta-er, bortsett fra tvOS (som forøvrig endelig vil kunne spille av YouTube i 4K om man har Apples nyeste TV-pukk).

iOS 14 er installert på en iPhone 11 Pro Max, iPadOS 14 på en iPad Pro 3 11″, macOS Big Sur på en MacBook Pro 13 fra sent 2019, og watchOS 7 på en Apple Watch Series 5.

Jeg tar for meg alle OS jeg nevner her, bortsett fra iPadOS 14 da det ikke er noen store forbedringer her utover widgets. Kanskje det mest spennende er langt mer robust Pencil-støtte:

Jeg har ikke opplevd krasj på noen av enhetene enda, men regner med jeg vil støte på endel feil i ukene fremover. Så langt virker både iOS 14 og iPadOS 14 som stabile å regne, spesielt som beta 1. Dette gjenspeiles kanskje at det ikke er de store endringene under panseret.

iPhone og iPad føles like snappy som tidligere, men det er iPhone som tjener mest ytelsesmessig, men nok ikke like mye som watchOS 7.

Jeg mener også at multitaskingen er ytterligere forbedret og at apper kan ligge lenger i dvale uten å måtte starte opp på nytt, men jeg trenger mer tid for å kunne konkludere.

watchOS 7

La meg starte i omvendt rekkefølge, med en oppdatering jeg ikke hadde noen særlige formeninger om.

Men det viste seg med en gang at watchOS 7 er mye, mye kjappere, i det minste på Series 5, enn programvare-generasjon 6 var. Meny-animasjonen er kortet ned, og det er nå lekende lett å hoppe frem og tilbake i apper – alt er mye mer responsivt.

Mange har ventet på denne funksjonen, og watchOS 7 bringer det.

Jeg har ikke hatt muligheten til å teste funksjoner som søvnanalyse og deling av klokkeansikt (samt at sykling er støttet i Apple Maps og håndvask-deteksjon), dette er de to største forbedringene foruten ytelsesoppgraderingen.

Oppgraderingen er faktisk mye større enn å gå fra Series 4 til Series 5. Det blir interessant å se om også Series 3 og 4 vil tjene like mye på oppgraderingen. Vi håper det.

Forbedringer:

macOS Big Sur

Grensesnittet er som nevnt oppgradert, men selve bruken av desktop OS-et er likt slik vi har kjent det i alle år. Det er trolig mye mer under panseret, og fremtidige beta-versjoner vil forbedre det meste, men at grensesnittet er oppgradert har ikke allverden å si for bruken, ikke før vi får en MacBook med Apple Silicon og får lov å teste iOS- og iPadOS-apper.

Vi har ikke merket noen ytelsesforbedringer i bruken av OS-et, men Safari starter kjappere, selv med mange faner (lagres nettleseren dedikert i RAM?), og surfingen går som en lek. Apple fokuserte mye på Safari under avsløringen av Big Sur, så det overrasker ikke.

En av våre favortittfunksjoner er “AirPods automatic device switching” som vi ikke er helt sikre på hvordan man bruker, men poenget er at lydkilden automatisk skifter til den aktive enheten man er nærmest. Vi gleder oss til å teste dette mellom enhetene de kommende dagene.

Det nye varselsenteret med widgets kjent fra iOS 14 og iPadOS 14

Forbedringer:

iOS 14

Ytelsen er veldig god, og enda noe bedre enn i iOS 13, som allerede nevnt.

Den store forskjellen her utad, er selvsagt widget-støtten som er smart implementert. Vi er rimelig sikre på at vi kommer til å beholde de vi allerede har festet, spesielt karusell-widgets, og man kan skape sine egne (se klipp under). Man kan nemlig bla opp og ned i en rekke widgets – iOS 14 viser den widgeten som er mest aktuell i forhold til tiden på døgnet og hva man gjør. Smart.

I tillegg liker jeg å ha været oppe, og et bilde-galleri. Det spriter opp hjemskjermen, uten tvil.

iOS 14 App Clips.

Den andre store funksjonen Apple skrøt av, og som er lånt av Android etter veldig mange år, er App Library.

Funksjonen grupper apper automatisk i kategorier som gir mening, inkludert “sist lagt til”, men man må jo sveipe over alle hjemskjermene for å hente den frem, noe som er kronglete.

Søk i iOS og iPadOS er stor-oppdatert denne gang med et ekte universalt søkesystem. Vi må nesten teste mer før vi kan si noe om hvordan dette fungerer.

Som i Android kan man velge om nye apper skal vises på hjemskjermen, eller kun i App Library.

Forbedringer:

Hvor går veien videre etter dette?

Det er nesten kjedelig at vi nå kjenner til Apples plattform-strategi i mange år fremover.

Hva er Apples planer neste år og i 2022? Brettbare enheter, som Microsoft Surface Duo og Samsung Galaxy Fold, nå som de ønsker og kan bruke ARM i flere formfaktorer?

Umulig å si, men nå har de teknologien som legger alt til rette for en sømløs opplevelse mellom alle enheter, enheter som nå på ekte vis deler OS og maskinvare på en måte som aldri tidligere er gjort.

Annonse