SONY XH95 65" føles premium.

Annonse


TEST: Den BESTE LCD TV-en?

I disse merkelige tider finnes det ikke noe bedre enn bra hjemmekino; en stor TV, godt lydanlegg, HBO, Netflix og din favorittspillkonsoll er det som skal til for å få tiden til å gå når samfunnet stenges ned og man er tvunget til å holde seg unna folk. Da passer det jo perfekt at Sony har lansert nye TV-er.

Konsollene presser deg til å kjøpe større TV

Jeg har akkurat kjøpt meg ny Xbox og den gamle TV-en var egentlig ikke for liten i seg selv i mine øyne – jeg har jo alltid sett på 40” som stort.

Hallo, i gamledager spilte vi Mari Kart med fire spillere i split-screen på en 14″ CRT-TV og klarte oss med det, men nå er standarden en annen og alt av tekst og brukergrensesnitt er blitt så lite i mange spill, at man enten er nødt til å sette seg helt inntil TV-en, eller kjøpe en større en.

XH95s 65″ spesifikasjoner:

  • Størrelse: 64″, 164cm diagonalt.
  • 144.9 x 90.6 x 35.3 cm
  • 22,3kg uten føtter
  • WiFi
  • Bluetooth
  • Apple Homekit-støtte
  • 3840x2160px
  • X-Motion Clarity
  • HDR10
  • Dobly Vision, Dolby Atmos
  • Android Pie 9
  • 16gb lagring
  • 314W strømforbruk
  • Bakbelyst fjernkontroll

Halvannen meter TV

XH95 kommer i 49, 55, 65, 75 og 85 tommer. Bortsett fra størrelsen er de like – unntaket er 49 tommeren som mangler “X-Wide Angle” som jeg skal komme tilbake til.

Annonse


En 85” TV måler hele 2,15 m diagonalt. 65 tommeren måler 1,64m diagonalt.

Kilde: Sony.

Tåler den dette…?

TV-en fungerte heldigvis fint med mitt tidligere veggoppheng, men utrolig nok føltes baksiden litt for lite solid og jeg var faktisk nervøs for å hvile hele vekten av TV-en på opphenget mitt, men det var jo helt klart slik det skulle gjøres.

Om man vil ha den på en benk kan man montere de to lekre føttene enten ytterst på TV-en, noe som krever en benk som er minst like lang som skjermen, eventuelt så er det plass til føttene lengre inn.

TV-en har en pen og tynn aluminiumsramme rundt skjermen, den er 7cm tykk på det feteste, og veier 22,3kg, uten føtter.

Analyserer rommet

Når man har montert den opp og puttet batterier i fjernkontrollen ber TV-en om å få gjøre en analyse av rommet for å gi best mulig lyd.

Ved å sende ut noen romskipaktige lyder hører TV-en hva slags materialer som befinner seg i rommet og tilpasser lyden etter både størrelse og stoff.

Oppsett av TVen i 30x hastighet.

Og jeg hadde egentlig ikke trodd det skulle være så mye lyd i denne forholdsvis flate TV-en, men det er det virkelig. Det vil si: masse lyd, men lite bass.

Den har nemlig to retningsbestemte diskanthøyttalere på baksiden som sender lydene i forskjellige retninger slik at den treffer rommet best mulig. Hver av disse styres individuelt. I tillegg har den to basshøyttalere.

Ideen er at det skal høres ut som at man har et surround-anlegg:

Kilde: Sony.

Noen kan nok klare seg med de innebygde TV-høyttalerne, men er man glad i god lyd og at det smeller litt i bassen blir man nødt til å koble til et ordentlig lydanlegg. For å være ærlig er det galskap å ikke punge ut noen ekstra tusenlapper for god lyd – god lyd er jo halve opplevelsen.

Jeg har kun et stereoanlegg i stuen og mister surround-følelsen når jeg kobler fra de innebygde høyttalerne – til gjengjeld har de fantastisk lyd. Lydkortet som sitter i TV-en virker solid, og med en enkel AUX-kabel får jeg svært god og balansert lyd ut av musikkanlegget.

Såpeopera-look?

Jeg pleide å være motstander av oppskalering og automatisk tilrettelegging for flere bilder i sekundet for film.

Både i LCD-TV-er og i OLED-TV-er har tradisjonelt hatt et anstrengt forhold til “motion blur”. Lenge har jeg syntes at når TV-ene selv legger til bilder for å oppskalere 25 bilder per sekund til 50 bilder per sekund, ender film med å se ut som såpeopera.

X-Motion Clarity. Kilde: Sony.

Det er sikkert mange som husker at Tom Cruise og Christopher McQuarrie tok til Twitter for å be folk skru av “motion smoothing”:

Jeg tenker at når man ser en film bør den se så lik ut regissørens intensjon som mulig, med flat bildeinnstilling.

Med "motion flow", som er TV-ens innstilling for å legge inn flere bilder for å få bildet til å se glattere ut, kan man også noen ganger legge merke til små feil i bildet, dersom man har denne innstilling på max.

Spesielt god på prosessering

Men Sony er kjent for god bildebehandling med sin X1 bildeprosessor og jeg synes TV-en gjør en utrolig god oppskaleringsjobb.

Dette er samme prosessor som satt i fjorårets high-end-modeller fra Sony. Prosessoren er kjent for å være god på prosessering av 4K-materiale og også for å gi den mest naturlige oppskaleringen av formater med lavere oppløsning.

Men for film så kan jeg som Tom Cruise ikke understreke nok hvor viktig det er å skru av "motion smoothing".

For annen streaming som Youtube eller TV har jeg laget min egen profil som øker skarpheten til bildet litt, og legger inn motion smoothing. Det fungerer veldig fint.

Timene flyr

For spill er denne TV-en fet: den er passe stor for min vegg, behagelig å se på og jeg kan fort bli liggende på sofaen i alt for mange timer og spille No Man's Sky på Xbox One.

Opplevelsen er så behagelig for øynene i forhold til min gamle TV at det eneste jeg må passe på er nakken. I tillegg skalerer Xbox-spill veldig godt med denne størrelsen.

No Man's Sky på Xbox One.

Fortvil ei hvis TVen går i svart

XH95 kommer med både Dolby Vision og HDR10. Sistnevnte støtter 10-bit fargedybde og DCI-P3 fargespekter.

Det er verdt å nevne at jeg ble nødt til å manuelt velge 10-bit codec i Xbox One og at dette ikke stilte seg inn selv. Hvis man ikke stiller Xboxen inn på 10-bit kan man oppleve at TV-en går i svart en gang i mellom og det kan være fryktelig plagsomt før man finner ut av hva som er galt.

Smart smart-TV

TV-en har støyredusering, digital støyredusering og noe som heter "reality creation" som analyserer bildekompresjon og støy i sanntid. Håpet er å gjenskape et så realistisk bilde som mulig.

Sistnevnte funksjon skarper bildet og får materialet som spilles av til å se ut som det er tatt opp i bedre kvalitet enn det egentlig er. TV-en har naturligvis også en lyssensor som stiller inn bakgrunnsbelysningen etter hvor mye lys det er i rommet.

Egen Netflix-profil

I tillegg er Sonys TV-er de eneste som kommer med egen fargeprofil for Netflix, utviklet i samarbeid med strømmegiganten selv. Når man er inne i appen på TV-en kan man gå inn i bildeinnstillinger og velge "Netflix-kalibrert modus". Dette er en funksjon setter opp bildeinnstillingene tett opp mot filmskapernes egen intensjon.

Lysstyrken skrus litt ned og fargemetningen dempes. Modusen ligner i det hele tatt ganske mye på "cinema mode", men er noe mørkere.

Full array LED

Dette er jo en LCD-TV og ikke en OLED-TV og har naturligvis ikke like godt sortnivåer som en OLED-TV ville hatt.

I OLED-paneler kan hver enkelt pixel skrues helt av individuelt, slik at det faktisk blir helt sort, mens et LCD-panel er bakgrunnsbelyst og foreløpig billigere å produsere. Likevel opplever jeg at sortnivåene i XH95 er veldig sorte.

Kilde: Sony.

Sony har det som heter lokal dimming eller "Full Array LED" som er et sett av LED-lys i hele panelet som kan dimmes og slukkes slik at områder av panelet kan bli veldig sorte. I motsetning til konvensjonelle LCD paneler som er opplyst med én rekke med lys.

Det sorte er veldig sort til LCD å være.

For å i det hele tatt klare å se at lyset blør utover, på for eksempel en rulletekst med hvit tekst på sort bakgrunn, må jeg skru av absolutt alt av lys i rommet. Selv da er det sorte sort og det hvite hvitt. TV-en støtter kun oppdateringsfrekvenser opptil 60hz i 4k, mens den i 1080p støtter opptil 120hz.

Android TV

Googles operativsystem for TV-er er fullt av muligheter. Den kommer nemlig med Android Pie 9 og med et bredt utvalg av apper. Dessuten er den kjapp, og gjør alt av menyer og bytting mellom forskjellige modus snappy og behagelig. Den har 16GB intern lagringsplass til apper og OS.

I tillegg har den naturligvis Google Assistant, og også Alexa og Air Play 2 - støtte.

Tilkoblinger

Sony XH95 kommer med Bluetooth som gjør det enkelt å for eksempel koble til trådløse hodetelefoner.

Den leveres også med to 2 x USB-innganger så man kan plugge inn USB-minnepenner med filmer på, optisk lyd ut, 4 x HDMI, Ethernet, inngang for kabel-TV og satellitt, digital lydutgang og AUX.

Alle inngangene er lette å komme til og er enkle å komme til fra siden. Strømmen derimot er plassert på midten:

Innsynsvinkel

Sony har virkelig konsentrert seg om å gjøre innsynsvinkelen på denne TV-en så god som mulig med det de kaller X-Wide Angle som sender ut lys i alle vinkler og ikke bare rett frem. Og jeg synes bildet ser omtrent helt likt ut fra alle sider!

Merk: X-Wide Angle er ikke tilgjengelig på 49".

Fjernkontrollen...

...er bakgrunnsbelyst og lysene skrur seg på når jeg tar i den. Det er fint og praktisk i mørket.

Fjernkontrollen har også en lyssensor og skrur ikke på lysene når det ikke er mørkt. Den har også egen knapp for Netflix og Google Play. I tillegg har fjernkontrollen innebygget mikrofon så jeg slipper å rope.

Fjernkontrollen merker at den blir plukket opp.

Konklusjon

Alt i alt er jeg kjempefornøyd med denne. Den har et lekkert design, fantastisk bilde, er rask å sette opp og har forståelige og enkle menyer. XH95 har alt man kan ønske seg av tilkoblingsmuligheter, og Google Voice Assistant og Android OS som fungerer som en drøm.

Dessverre er bassen omtrent helt fraværende, og man blir nesten nødt til å ha en tilkoblet lydplanke eller annet lydanlegg om man vil ha skikkelig lyd. Ikke noe nytt, altså.

Vi har ikke fått tak i prisen på XH95 i 65" ennå, men XH95 49" er priset til 18 000 kroner, mens 85" er priset til 55 000 kroner på Sonys egne sider, så man kan regne med at 65" ligger et sted i mellom.

Styrker

  • Lekker design med tynn ramme
  • Flere plasser til føttene
  • Android TV
  • Dype sortnivåer
  • Rask
  • Fjernkontroll med tastebelysning
  • Tilnærmet sourround med TV-ens innebygde høyttalere

Svakheter

  • Baksiden føles litt lite robust
  • Lite bass i høyttalerne

Annonse