itavisenkameratest
ITavisens video- og fotojournalist Ole Magnus Kinapel guider deg gjennom vår store kamerasammenligning der to dyre toppmodeller konkurrerer mot en langt rimeligere mobil som gjør det overraskende skarpt.

Annonse


Les årets BESTE kameraartikkel

Velkommen til en ekstra stor test av kameraene av to dyre toppmodeller og en langt billigere modell som virkelig imponerer. Vi håper denne stor-testen gjør det enklere å velge mobil, og at du samtidig lærer noe om fotografi og kamera-teknologi.

Det har vært mye snakk om kameraet som sitter i Huawei P40 Pro i det siste.

Nylig satte DxOMark telefonen på toppen av tronen for kameramobiler med en score på 128 poeng som er det høyeste DxO har gitt en kameratelefon noensinne. (DxO har ikke testet S20 Ultra ennå.)

I forrige uke gjorde jeg en gjennomgang av P40 Pro, og nå som jeg har hatt den en stund er det på tide å sette den opp mot to verdige rivaler.

Støtt oss: det hjelper mye om du følger oss på YouTube og aktiverer varsler, så du alltid er oppdatert.

Det finnes en konkurrent som folk flest ikke tenker på

Samsung Galaxy S20 er den naturlige konkurrenten, men det finnes også en annen telefon som har en tendens til å gå litt under radaren til oss nordmenn.

Telefonen heter Xiaomi Mi Note 10.

Telefonen kan skilte med et 108mp hovedkamera, 12MP, 5x optisk telekamera, 20mp ultra vidvinkel, Time of Flight dybdekamera og til og med et eget macro-objektiv på 5mp. Alt dette i en pen innpakning til kun 5790 kr.

Mi Note 10

Mi Note 10 kommer med en lekker 6,47” AMOLED-skjerm på 2340×1080 piksler som kurver seg ned over sidene med en pixeltetthet på 398 pixler per tomme.

Både forsiden og baksiden er beskyttet med Gorilla Glass 5 og rundt hele kroppen strekker det seg en lekker aluminiumsramme. Telefonen oppleves rask og premium med Snapdragon 730, 8gb RAM, 128GB lagring og et batteri på hele 5260 mAh. 

Alt i alt er det utrolig at denne telefonen selges til kun 5790 kroner.

Til sammenligning koster P40 Pro 11 490,- mens S20 Ultra ligger på intet mindre enn 16 490 kroner hos Komplett.no.

“Hidden caveats”

Det er en vanvittig prisforskjell og jeg har jo undret meg over hva som er hakene. Og etter en tids bruk fant jeg i alle fall en:

På ganske frekt vis, har Xiaomi gjemt reklame inne i enkelte system-apper.

De dukker ikke opp så ofte, men etter at jeg for eksempel har kjørt en virus-scan, får jeg spørsmål om jeg ikke vil finne meg en kjæreste på Odessa dating. Og i produsentens svar på Google’s nyhetsstrøm får jeg reklame for sko.

Ikke ok

Det er jo selvfølgelig ikke greit. Men så må man jo huske på at Google gjør det samme i nyhetsfeeden sin og at det også føltes som et overtramp i begynnelsen, før man etterhvert, som den sauen man er, fant seg i det.

Uansett; jeg tok med Xiaomi Mi Note 10, Huawei P40 Pro og Samsung Galaxy S20 Ultra ut for å teste kameraenes mange funksjoner.

Klarer du å gjette hvilket foto som tilhører hvilken telefon?

I tillegg tok jeg med min Canon 6D for referanse og for å se om telefonene nå for alvor kan begynne å måle seg med speilrefleksene. Og jeg gjorde noen overraskende oppdagelser.

Hovedkamera-informasjon for de tre

  • S20 Ultra: 108mp f/1.8, 26mm, 1/1,33” sensor, 0,8µm pixelstørrelse, OIS.
  • Mi Note 10: 108mp, f/1.7, 25mm (wide), 1/1.33″ sensorstørrelse, 0.8µm pixelstørrelse, OIS.
  • P40 Pro: 50 mp, f/1.9, 23mm , 1/1,28″ sensorstørrelse, 2.44µm pixelstørrelse, OIS .

På papiret har S20 Ultra og Mi Note 10 ganske like hovedkameraer, mens P40 Pro har større sensor med færre megapixler.

50mp bør holde for de fleste, selv har jeg klart meg med 25mp på fotooppdrag i mange år og aldri opplevd at noen synes oppløsningen er for dårlig, men en av fordelene med flere pixler er jo at man kan “croppe” seg lenger inn i bildet i etterkant. Så jeg sier helt klart ja takk.

Kan det være at en mobil til en tredjedel av prisen tar de skarpeste bildene?

Det første jeg legger merke til er hvor forskjellig fargegjengivelsen på de tre kameraene er.

Hva man liker best kommer an på smaken, men jeg synes S20 Ultra kommer best ut. Fargene har høyest fargemetning, kontrasten er høy og generelt virker bildet mest ferdig. Jeg føler ikke at jeg er nødt til å justere det i etterkant.

Bildet tatt med P40 Pro vil jeg derimot ønske å lysne, sprite opp med litt sterkere farger og dempe blåtonene i. I bildet tatt med Mi Note ville jeg kanskje økt kontrasten litt.

S20 Ultra
Mi Note 10

Utsnitt

S20 Ultra har et litt smalere utsnitt, mens Mi Note 10 og P40 Pro ser ut til å ha bortimot identisk utsnitt. Når jeg zoomer inn i de tre bildene er de nesten like skarpe, til tross for at P40 har færre piksler.

Faktisk virker det som at den billigste av de tre er den skarpeste!

Tar man med i ligningen at Mi Note 10s kamera har et noe bredere utsnitt, kan man trygt si at det er hakket skarpere enn S20 Ultra. P40 Pro, med “kun” 50MP har det minst skarpe hovedkameraet av de tre.

S20 Ultra
Mi Note 10
P40 Pro

Noe jeg legger merke til i alle bildene er den varierende graden av kromatisk avvik. Et fenomen som er vanlig i billig eller litt forslått optikk der det oppstår lilla farge rundt harde kanter. Verst på kromatisk avvik synes jeg Mi Note 10 er. Fineste farger synes jeg at jeg får med S20 Ultra.

Hvilket bilde synes du er best?

Nå som telefonkameraene er blitt så gode er kanskje farger det viktigste konkurranseområdet?

Siden fargene i de forskjellige kameraene er så forskjellige ble jeg nødt til å stikke bortom Briskeby og ta noen bilder av den fineste rekken med hus jeg vet om i Oslo, og igjen var P40 Pro noe blassere enn de to konkurrentene. Men denne gangen synes jeg at den også hadde de mest naturtro fargene .

Dessuten synes jeg at fargene på husene differensierer seg mest på P40 Pro, mens de på de andre to telefonene er likere, muligens siden P40 Pro ser ut til å ha en kaldere fargekorrigering. Her synes jeg med andre ord at bildet tatt med P40 Pro er det fineste.

S20 Ultra

Igjen virker det som at bildet tatt med Mi Note 10 er ørlite grann skarpere enn bildet tatt med S20 Ultra. P40 er den klare taperen av konkurransen om skarpest hovedkamera.

S20 Ultra
Mi Note 10
P40 Pro

Jeg regner min Canon 6D MKII for å gjengi ganske riktige farger, uten HDR og uten for mye oppskarping eller fargejuks.

Objektivet jeg bruker er den skarpe og fine, og relativt billige Canon 35mm f/2.0. Sensoren på 6D er mye større enn den som sitter i mobilkameraene, men har langt mindre oppløsning med “kun” 26MP.

Men megapixler er jo litt som watt i høyttalere i gamledager; dingsene blir ikke nødvendigvis bedre med høyere tall!

Canon 6D MKII

Og fargene på bildet tatt med 6D ligner nok mest på bildet tatt med P40 Pro, bortsett fra at bygningen som er rosa, faktisk er mer rosa i P40 Pro.

Jeg synes også det grønne huset får en flottere valør med P40 Pro.

Alle mobilkameraene lysner skyggeområdet til venstre, mens 6D tar et så flatt bilde som mulig. Bildet over er en ren eksport av en råfil fra 6D.

Canon 6D MKII

6D virker noe skarpere enn P40 Pro, men så er totalutsnittet også noe mindre. I denne sjangeren foto vil jeg tørre å påstå at alle telefonene er verdige konkurrenter til speilrefleksen.

Høy dymanisk rekkevidde?

Motlys kan være både fint og utfordrende og uten HDR blir ofte lyskilden utbrent og skyggeområdene gjengrodd. Men kameratelefoner kommer idag med Auto HDR, en teknikk der telefonen tar flere bilder samtidig og eksponerer dem forskjellig.

Deretter setter programvaren bildene sammen og henter de mørke områdene fra den lyse eksponeringen og de lyse områdene fra den mørke eksponeringen. Sånn sikres større dynamisk rekkevidde. Men problemer oppstår gjerne i områder der man har skarpe overganger fra mørkt til lyst.

S20 Ultra
Mi Note 10
P40 Pro

HDR-eksempler

Over er et eksempel på en scene der kameraet i stor grad må benytte HDR, samtidig som det forsøker å få et naturlig resultat. Og her synes jeg Samsung er best.

P40 Pro blir igjen litt for blass og lilla, og bildet virker litt for oppskarpet. Skyene blir litt mørkere enn det som føles naturlig. I tillegg legger det seg en hvit kant rundt siloen på bildet tatt med P40 Pro som kommer av at HDR-funkjsonen lysner bygningen og demper himmelen. Hvis ikke utmaskingen er helt riktig, får man en slik kant.

Mi Note 10 får et voldsomt kromatisk avvik som resulterer i en nesten helt lilla gren over siloen.

S20 Ultra leverer på sin side et helt supert bilde og blir den store vinneren av HDR-testen.

Tar mobilkameraene opp kampen med proffkameraene?

Ser man på råfilene som kommer ut av disse telefonene er S20 Ultra den store taperen når det kommer til skarphet – den gir deg nemlig bare 12MP i rå. P40 Pro gir deg derimot råfiler i 50MP, mens Mi Note 10 fiser ut råfiler i 27MP.

Den dynamiske rekkevidden i P40 Pro er helt fantastisk og jeg kan øke og senke eksponeringen et par blendere uten at det går så fryktelig utover kvaliteten.

Kameraet beholder mye informasjon i skyggeområdene og gir meg mye rom for justering av bildene i etterkant.

Under ser du tre versjoner av samme bilde tatt med P40 Pro der venstre side er justert ned tre blendere i Adobes Camera Raw, mens høyre side er justert opp tre blendere. Jeg må også nevne at Googles app, Snapseed støtter råfiler, og gjør det veldig enkelt å justere bilder rett på telefonen.

P40 Pro. Samme bilde med tre forskjellige eksponeringer, justert i etterkant.

Mi Note 10 er heller ikke dårlig, men jeg ser definitivt mer fargestøy i skyggeområdene etter å ha øket eksponeringen med tre blendere.

Når det kommer til fargetemperatur er P40 Pro og S20 Ultra svært gode og oppfører seg slik fargetemperatur gjør i rå-filer tatt med Canon 6D. Derimot glir Mi Note 10 rett over i lilla når jeg øker fargetemperaturen. Merkelig.

Mi Note 10. Samme bilde med tre forskjellige eksponeringer, justert i etterkant.
S20 Ultra. Samme bilde med tre forskjellige eksponeringer, justert i etterkant.

P40 Pro justerte ned grunneksponeringen mye mer enn de to andre, noe som dessverre gjør det litt vanskelig å sammenligne den med de andre to. Likevel tok jeg eksemplene med for det viser jo også hvordan P40 Pro velger å eksponere. Vinneren av råfiler: P40 Pro.

En ting gjør at P40 Pro Ultra vidvinkelkamera skuffer

  • S20 Ultra: 12 MP, f/2.2, 13mm, 1/2,55″ sensorstørrelse
  • Mi Note 10: 20 MP, f/2.2, 13mm, 1/2.8″ sensorstørrelse
  • P40 Pro: 40 MP, f/1.8, 18mm, 1/1.54″ sensorstørrelse

Ultra vidvinkelkameraet som sitter i P40 Pro har høyest oppløsning av de tre, men minst innsynsvinkel. S20 Ultra har det kameraet med størst vinkel med hele 120°, men med færrest megapixler.

I bildene under er fargene forholdsvist like, men Mi Note 10 har mindre kontrast og virker mindre oppskarpet enn de to andre.

S20 Ultra
Mi Note 10
P40 Pro

Slik jeg ser det har man mer bruk for stor vinkel i et ultra vidvinkelkamera enn mange megapixler. Derfor går vidvinkel-seieren i denne kategorien til S20 Ultra. Mi Note 10 tar andreplassen med en vidvinkel på 117°.

Hvilket kamera er mest “sneaky”? 😉

  • S20 Ultra: Periscope 48 MP, f/3.5, 103mm, 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, OIS, 4x optisk zoom
  • Mi Note 10: 5 MP (upscaled to 8MP), f/2.0,, 1.0µm, OIS, 5x optisk zoom
  • P40 Pro: Periscope 12 MP, f/3.4, 125mm, PDAF, OIS, 5x optisk zoom

Så til det som kanskje er det mest spennende. Hvilken av de tre telefonene har det beste spionkameraet?

Jeg har sagt det i tidligere tester, men jeg må si det igjen: Jeg er spent på hva slags bilder som vil begynne å florere på nettet når disse kameraene blir main stream. Spionfaktoren er nemlig høy på alle tre.

50x zoom på P40 Pro.

S20 Ultras kamera har jeg testet tidligere og mange har påpekt at Samsung burde holde seg for gode til å skryte så uhemmet av sin 100x “Space Zoom” – det er jeg enig i.

Etter 30x blir kvaliteten for dårlig og vil man likevel lengre inn kan man like gjerne croppe selv i etterkant, for bildet blir det samme. P40 Pros zoom stopper på 50x, det samme gjør Mi Note 10.

Under ser du collager av 10x og 30x zoom:

S20 Ultra
Mi Note 10
P40 Pro

Først og fremst er det gøy å se tre telefoner i så forskjellige prisklasser presterer så likt!

Men for å være helt sikker på at forskjellene i kameraene ikke var på grunn av min ustødige hånd, tok jeg med et stativ opp på en liten topp borti her og stilte inn hver av de tre kameraene på 50x zoom og tok bilde av det samme kirkespiret:

S20 Ultra, 50x.
Mi Note 10, 50x.
P40 Pro, 50x.

I samtlige bilder tatt med tele er P40 Pro skarpere enn de to andre. S20 Ultra og Mi Note 10 virker ganske like.

Bildet tatt med Mi Note 10 virker mer oppskarpet og kornete, men også litt skarpere enn S20 Ultra. Det er vanskelig å si om det er skarpere på grunn av programvare eller optikk.

For å illustrere hvor langt unna jeg er spiret har jeg lagt ved et bilde tatt fra samme sted med ultra vidvinkel på S20 Ultra. Kirkespiret er nesten ikke synlig:

Tatt med S20 Ultra.

Og så til den mest kontroversielle testen så langt: Månefoto

Huawei havnet litt utpå sist de promoterte månefotomulighetene på P30 Pro.

Ved nærmere ettersyn viste det seg at Huawei brukte eksisterende bilder av månen og la over brukernes egne bilder. På den tiden fikk det meg til å undre litt over hva fotografi egentlig er.

Man kan for eksempel se for seg at man i fremtiden kan la en kunstig intelligens kjenne igjen alle objekter i et hvilket som helst bilde og laste ned teksturer av objektene, legge over, og gjøre alle delene av et bilde uendelig skarpt. Vil i så fall bildet være uekte? Motivet er jo det samme.

Uansett, månen dukket opp og ga meg en glimrende sjanse til å teste telefonenes “Space Zoom”:

Fra venstre: S20 Ultra, Mi Note 10 og P40 Pro.

Og det er vel ikke noen tvil, så lenge man går ut fra at Huawei ikke jukser. Beste spionkamera: P40 Pro.

Portrettfoto og bokeh

Alle de tre telefonene kommer med ‘Time of Flight’ – dybdekamera som måler avstand til objekter ved å sende ut infrarødt lys og måle hvor lang tid det tar før det samme lyset reflekteres tilbake i objektivet.

Eget dybdekamera tilsier at alle telefonene burde være gode på maske ut bakgrunnen og skape den fine ettertraktede bokeh-effekten som man tradisjonelt sett kun får på kameraer med større optikk.

Fra venstre til høyre: Bokeh/effekt på S20 Ultra, Mi Note 10 og P40 Pro.
Modell: Didrik Magnus-Andresen.

Bilder tatt i portrettmodus med S20 Ultra blir dessverre ofte litt uskarpe. Autofokusen i S20 Ultra kan være treg og upålitelig. Man blir rett og slett nødt til å konsentrere seg litt ekstra om å få riktig fokus. Dette er jo et kjent problem med S20 Ultra, men ifølge Samsung kommer det en større oppdatering som vil gjøre autofokusen bedre i løpet av april.

De som har brukt Photoshop vet hvor vanskelig det kan være å maske ut hår

Når det kommer til hår som er det vanskeligste å maske ut, synes jeg at Mi Note 10 (i midten) gjør den beste jobben.

Både P40 og S20 Ultra kutter litt for mye av håret nederst ved øyet og klarer heller ikke å bestemme seg for hva som skal med av håret som stikker ut lenger oppe:

Utsnitt av bildene over. Fra venstre til høyre: S20 Ultra, Mi Note 10 og P40 Pro.

Hvilken telefon gjør det best på natta?

Jeg har vært veldig fornøyd med nattmodusen til S20 Ultra, men når jeg prøver kameraet mot P40 Pro og Mi Note 10 rynker jeg litt på nesen. Alle telefonene oppfører seg ulikt i forskjellige forhold og en dag er det ene best og en annen dag, det andre.

Men når jeg skulle ut og teste la jeg merke til at S20 Ultra ofte fant på noen rare greier med himmelen:

S20 Ultra har noen merkelige greier gående med himmel i nattmodus.
S20 Ultra.

Og det hadde jeg ikke trodd, men i mange av tilfellene synes jeg at Mi Note 10 kommer best ut. Hva synes du?

S20 Ultra
Mi Note 10
P40 Pro

Mi Note 10 er både skarpest og lysest i dette eksempelet. Her er tre utsnitt av de samme bildene:

Fra venstre til høyre: S20 Ultra, Mi Note 10 og P40 Pro.

S20 Ultra har åpenbart et anstrengt forhold til himmel i nattmodus som rett og slett ødelegger mange av bildene:

S20 Ultra

Det var først da jeg tok med stativ og gikk ut i parken for å ta noen bilder av månen gjennom trærne at jeg fikk et ordentlig inntrykk av styrkene til de forskjellige kameraene.

Både P40 Pro og S20 Ultra forstod at de var fastmontert på stativt og økte lukkertiden til 13 og 20 sekunder, mens Mi Note 10 fortsatte med sin relativt raske lukker.

Likevel fikk jeg bedre resultater på P40 Pro når jeg tok bilder med telefonen håndholdt, i stedet for på stativ. Selv om bildet ble temmelig kornete:

P40 Pro, nattmodus, håndholdt. Oppe til venstre er et forstørret utsnitt.

På stativ ble bildet rett og slett kjedeligere og mindre skarpt, men fritt for korn:

P40 Pro, nattmodus, stativ, 13 sekunder lukkertid.

Med Mi Note 10 er bildene omtrent like skarpe om jeg fotograferer med stativ eller håndholdt.

Nattmodusen i kameraet er stabil og selv om eksponeringen er forholdsvis kort blir bildet skarpt, med fine farger og uten for mye støy. Dessverre spres lyset fra gatelykten litt utover bildet:

Mi Note 10, nattmodus, håndholdt.

Det tok meg mange forsøk og det var vanskeligere å få et greit bilde med S20 Ultra enn med de andre telefonene, men når det først satt, synes jeg at den fikk det beste bildet.

Dette er tatt på stativ med rundt 20 sekunder lukkertid:

S20 Ultra, nattmodus, stativ, 20 sekunder lukkertid.

Innendørs i lite lys synes jeg faktisk at Mi Note 10 gjør den beste jobben.

Under ser du collager med to forskjellige utsnitt av samme bilde:

S20 Ultra

Det ser ut som at Mi Note 10s algoritmer fjerner det gule fargestikket som kommer fra en lampe til venstre i rommet. Det er litt juks, men det blir fint:

Mi Note 10
P40 Pro

Alt i alt har Mi Note 10 den mest stabile nattmodusen. S20 Ultra får ofte problemer med himmelen og bildene tatt med P40 Pro blir litt mørke eller fryktelig kornete. Når bildene først sitter på P40 Pro og S20 Ultra er de bedre enn på Mi Note 10, men det føles som at det er mer som kan gå galt.

Men hva med bloggerne?

Matbilder er viktig for folk, men faktisk er mat noe av det vanskeligste å fotografere. Maten blir fort vissen og lyset bør helst være så rent som mulig, uten stikk av forskjellige farger.

I eksempelet under er forholdene elendige. Det er mørkt og det lille lyset som eksisterer er stygt. Og denne settingen er det P40 Pro som takler best.

Den klarer faktisk å skape et bilde der salaten min ser sånn passe appetittlig ut. Fargene er bedre og bildet skarpere enn på de to andre telefonene.

Mi Note 10 gjør det i mine øyne nest best, derimot ville jeg ikke en gang rørt i maten på bildet tatt med S20 Ultra med en pinne.

P40 Pro tar generelt imponerende skarpe bilder i lite lys uten nattmodus:

S20 Ultra
Mi Note 10
P40 Pro

Frontkamera

  • S20 Ultra: 40 MP, f/2.2, 26mm, 0.7µm
  • P40 Pro: 32 MP, f/2.2, 26mm, 1/2.8″, 0.8µm
  • Mi Note: 10: 32 MP, f/2.0, 26mm, 1/2.8″, 0.8µm

De tre mobilene kommer med tre forskjellige former for utskjæringer i skjermen. S20 Ultra har det mest subtile kameraet med bare et lite hull midt på øverst, mens P40 Pro har en stor dobbel utskjæring som rommer både ToF-kamera og kamera.

Mi Note 10 har en slags u-formet utskjæring som også er ganske stor. P40 Pro sitt dybdekamera burde gi en fordel når det kommer til portrettmodus og autofokus.

P40 Pro og Mi Note 10s frontkameraer virker bortimot like skarpe.

Kameraet i S20 Ultra er mindre skarpt, men det er ikke godt å si om det bare er oppskarping i programvare eller om bildene som kommer inn i kameraet faktisk er mindre skarpe.

Fra venstre til høyre: S20 Ultra, Mi Note 10, P40 Pro.

S20 Ultra er mye snillere med hudormene mine enn P40 Pro som skarper opp kraftig. S20 Ultra har kanskje også de mest flatterende fargene for selvportrett.

Mi Note gjør også en ganske nådeløs oppskarping, men mykner også bildet og gjør det litt mer rosa.

Det er vanskelig å kåre noen vinner, men det må være S20 Ultra eller P40 Pro. Hva synes du?

Fra venstre til høyre: S20 Ultra, Mi Note 10, P40 Pro.

Bokeh med og uten ToF-kamera

Når det kommer til utmasking og bokeh-effekt viser det seg imidlertid at P40 Pro kanskje ikke er best likevel, til tross for eget ToF-kamera i front. Utmaskingen er rett og slett litt for hard i mine øyne, noe som fungerer spesielt dårlig på hår.

Mi Note 10 og S20 Ultra gjør det litt lettere for seg selv ved å la overgangen mellom det skarpe og det uskarpe være mykere. Og jeg synes muligens at Mi Note 10 igjen stikker av med seieren på grunn av færre rariteter enn S20 Ultra.

S20 Ultra
Mi Note 10
P40 Pro

Konklusjon/tl;dr

Etter å ha sammenlignet de tre telefonene er det lite som rettferdiggjør å bruke 16 490 kroner på en telefon om man kjøper den kun for kameraet.

Xiaomi Mi Note gjør det så godt opp mot sine langt dyrere konkurrenter at jeg personlig ville spart de 10 709 kronene som skiller den fra S20 Ultra, eller de 5700 kroner som skiller den fra P40 Pro.

Men man kjøper jo ikke telefon bare for kameraet, og både P40 Pro og S20 Ultra har andre egenskaper som gjør dem attraktive.

S20 Ultra: Digital zoom inn i et 8K-opptak.

Denne testen tar ikke for seg video, men jeg må likevel nevne at alle de tre telefonene er svært egnet. S20 Ultra stikker av fra resten med opptak i 8K.

Det er et format som de færreste får utnyttet, men som gir noen interessante muligheter. For eksempel kan man hente ut stillfoto i 33mp.

Både P40 Pro og S20 Ultra har mulighet for filmopptak i 4K med 60 bilder per sekund, mens Mi Note stopper på 4K/30fps. P40 Pro tar dessuten sakte film med 7680 bilder i sekundet som nesten er nok bilder per sekund til å filme en kule som flyr forbi. Til sammenligning stopper S20 Ultra og Mi Note 10 på 960 bilder per sekund.

P40 Pro med saktefilm i 7680 bilder per sekund.

Med andre ord har alle kameraene sine styrker og svakheter, men jeg er overrasket over hvor lite som skiller dem.

Mi Note 10, som er henholdsvis halvparten så dyr som P40 Pro og en omtrent en tredjedel så dyr som S20 Ultra, gir deg i alle fall mest kamera per krone.

Telefonen har også et fortrinn overfor P40 Pro ved at den er Google-sertifisert og benytter seg av Play Store på lik linje med S20 Ultra.

Som nevnt innledningsvis har Mi Note 10 også et makroobjektiv på 5mp som ingen av de to konkurrentene har. Dermed tar den seieren i enda en kategori.

Makroobjektiv på Mi Note 10 gir telefonen enda et fortrinn.

Kort oppsummert har S20 Ultra det beste all round – kameraet med størst vidvinkel og farger som trenger minst etterbehandling, mens P40 Pro har det skarpeste teleobjektivet og lager noen imponerende råfiler som noen ganger er like gode, eller faktisk bedre enn de som kommer ut av et proffkamera.

Mi Note 10 gjør det vel så bra som de to på mange områder og overrasker med stabil nattmodus.

Så hjelp meg: Hvilket kamera ville du valgt, pris og egenskaper tatt i betraktning?

Annonse