Laser smarthøyttaler
Lasere kan manipulere smarthøyttaleren din.

Annonse


Siri, Alexa og Assistant-høyttalere hacket med laser

Interessen for smarthøyttalere har aldri vært større, men inntoget av slike produkter har også ført med seg bekymringer for sikkerhetsrisikoen.

Ikke så rart kanskje – det er allerede bevist at populære smarthøyttalere kan bli angrepet av hackere, noe som i verste fall fører til at det sitter noen og hører på hva som blir sagt i ditt eget hjem.

Nå er det oppdaget en ny måte hackere kan ta kontroll over smarthøyttaleren din på.

Sikkerhetsrisikoen gjelder for enheter som kjører Google Assistant, Amazon Alexa og Apples Siri. Og det gjelder ikke bare smarthøyttalere, hackere kan også bruke metoden for å angripe smarttelefoner og nettbrett.

Annonse


Lyset tolkes som lyd

Det sikkerhetseksperter har funnet ut, er at hackere kan bruke lasere for å ta kontroll over en enhet. Hackere kan gjøre dette ved å manipulere et system som kalles micro-electro-mechanical systems (MEMs). Dette er et system som er innebygd i smarthøyttalere, og som sørger for å tolke lys som lyd.

– Vi vet at lys trigger noen typer bevegelser i mikrofonens diafragma og at disse mikrofonene er bygget inn for å tolke slike bevegelser som lyd, sier forskerne overfor Ars Technica.

Ved å bruke en laser, klarte forskerne å gjennomføre hackingen gjennom et vindu, selv om laseren befant seg opptil 110 meter unna høyttaleren. Utstyret som var nødvendig for å gjennomføre angrepet, kostet ikke mer enn noen hundrelapper, men oppsettet er såpass avansert at det antas at metoden vil være forholdsvis lite attraktiv for hackere.

Kan låse opp døra

Smarthøyttalere kan som kjent kobles opp mot smartlåser, smartalarmer og lignende. Det er derfor ikke et utenkelig scenario at hackere kan bruke en vanlig laserpeker for å lure høyttaleren til å låse opp ytterdøren, åpne garasjeporten og så videre. Det fungerer også med infrarøde lasere som ikke avgir en fysisk synlig lysstråle.

Amazon og Google sier at de følger med på forskningen som gjøres. Og det må nok gjøres mer forskning – forskerne skjønner nemlig ikke helt selv hvordan vitenskapen som gjør hackermetoden mulig, fungerer.

Kilde:
Ars Technica

Annonse