Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Galaxy S6 og S6 Edge får offisiell oppgradering til Android 6.0. (Ill.: Øyvind Skogmo Hansen / ITavisen.no)

Vi kunne ikke gjøre annet enn å gi Galaxy S6 terningkast 6

Test: S6 og S6 Edge: De beste Android-telefonen på markedet.

Det er ingen hemmelighet at fjorårets flaggskip fra Samsung, Galaxy S5, ikke solgte som forventet. 

Les også vår test av Nexus 6.

Tallene var rett og slett dårlige sammenlignet med tidligere år, og det tvang selskapet til å tenke nytt – eller «tilbake til røttene», som man også kan si. 

Så hva har det hatt å si for årets to flaggskip, S6 og S6 Edge? 

Vår test kommer lovlig sent, men til gjengjeld har vi fått to solide uker med telefonen, og har et godt grunnlag for å gjøre oss opp en mening om produktene.Det går ikke an å skrive en objektiv test, og det er heller ikke poenget Og la det være klart med en gang: S6 og S6 Edge er to knakende gode telefoner. 

Siden de to modellene er nærmest identiske (bortsett fra den buede skjermkanten) valgte vi å slå sammen testene. Det du får i S6 er enkelt og greit det samme som du får i S6 Edge. Et eget avsnitt med fokus på den buede skjermen finnes lenger ned i denne testen.

Kvalitetsfølelsen vi savnet er tilbake
Samsungs flaggskip er som kjent i toppsjiktet, og det betyr også at prisen er forholdsvis stiv (6500+). Og det betyr igjen at forventningene til byggkvaliteten øker. Fjorårets toppmodell, S5, bestod i stor grad av plast, og selv om telefonen i seg selv var en toppmodell verdig, fikk vi ikke den kvalitetsfølelsen vi hadde håpet på.

Den føltes rett og slett noe billigere enn vi ønsket (noe den ikke var) – derfor er det ekstra gledelig å se at Samsung har gjort noe med dette. Da vi pakket opp telefonen(e) slo det oss raskt hvor pen den faktisk er, i den grad man kan si det om en telefon. Inntrykket ble ytterligere forsterket da vi tok den opp fra esken – endelig fikk vi virkelig følelsen av å holde i et ordentlig kvalitetsprodukt.

Saken fortsetter nedenfor. 

Slik ser S6 Edge ut fra undersiden. (Ill.: Øyvind Skogmo Hansen / ITavisen.no)

Årsaken er enkel – nå har Samsung gått bort fra plast og heller satset på aluminium. Smart, Samsung. Gorilla Glass 4 finner vi både på fremsiden og baksiden – denne typen glass skal blant annet forhindre riper og skal generelt være mer robust.  

Så hva med resten av designet? S6 består blant annet av dedikerte volumknapper, av/på-knapp og en fingersensor. I motsetning til for eksempel iPhone sin fingersensor, som er helt rund, er Samsungs knapp mer rektangulær. Mer om fingersensoren senere. 

Det Samsung har fjernet i årets toppmodeller, er vanntettheten. S5 var nemlig vanntett – dette gjelder ikke S6 (men en vanntett Active-utgave kan være på vei). Telefonene har heller ikke utskiftbart batteri, noe S6 slett ikke er alene om, men som likevel er litt skuffende. Det handler ikke om å kunne bytte batteri en gang i året, det handler om å ha muligheten til å gi telefonen litt ekstra «juice» med et reservebatteri. 

Verdt å nevne er også at telefonen ikke har plass for et eksternt minnekort. 

Men alt i alt gir Galaxy S6 (og Edge) en ordentlig kvalitetsfølelse, noe som er svært positivt (og nødvendig) prisen tatt i betraktning. 

Saken fortsetter nedenfor. 

S6 Edge føles ut som et ordentlig premium-produkt. (Ill.: TechStage / Flickr )

Skjermen
Denne må vi snakke litt om. Kort fortalt er den fantastisk. SUPER AMOLED-skjermen måler 5.1 tommer diagonalt, og har en QHD-oppløsning (2560 x 1440), for øvrig det samme som vi finner i Note 4.

Personlig skal jeg innrømme at jeg har vært litt skeptisk til det økende fokuset på skjermskarphet og oppløsning, mest fordi vi nå begynner å få så skarpe skjermer at andre komponenter i telefonene ikke henger med ordentlig enda. 

Batteritid er for eksempel et område der det generelt er rom for mye forbedring (også i Galaxy S6), så hovedfokus bør vel helst ligge i å forbedre disse områdene først. Det betyr imidlertid ikke at vi gir S6 trekk for skjermen – tvert i mot – den er rålekker og definitivt noe av det beste vi har sett så langt.

Fargene er krystallklare, og ikke minst er den svært lyssterk. Perfekt for oss nordmenn som bader i sol hele året. 

Pålitelig fingersensor
S5 hadde også fingersensor, men her måtte man dra fingeren over den for at den skulle fungere. Ikke tidenes største problem, men heldigvis har Samsung fikset dette i S6, for her fungerer den slik fingersensorer skal fungere – det holder altså å holde fingeren på den.

Oppsettet av fingersensoren var ganske «straight forward» og tok rundt to minutter å sette opp skikkelig. Vi har faktisk hatt til gode å oppleve at fingersensoren ikke fungerer på første forsøk, og det er gledelig etter rundt to ukers bruk.

På iPhone har vi til tider opplevd at fingersensoren svikter, og selv om det til en viss grad hjelper å legge inn fingeravtykket sitt flere ganger, opplever vi at Samsungs fingersensor faktisk er hakket mer pålitelig. 

Den oppleves imidlertid som noe tregere, men vi tror det handler mer om animasjoner og programvaremessige forhold, enn selve fingersensoren i seg selv. Uansett er det en god oppgradering fra i fjor, og den lille forsinkelsen er langt i fra noe stort problem. 

Kamera
Det er faktisk ikke mange år siden vi ga telefoner toppkarakterer der mobilkameraet på 2 megapiksler var en medvirkende årsak. Vel, det har skjedd en vanvittig evolusjon på dette området, nå har vi såpass solide kameraer at egne dedikerte fotoapparater og videokameraer blir overflødig for mange. Men det betyr også større konkurranse.

I dag finnes det mange telefoner med knallsterke kameraer, og det setter et ekstra press på mobilprodusentene. Vi kan først som sist avsløre at kamerat i S6 er i toppsjiktet. Det er i all hovedsak to årsaker til det: optisk bildestabilisering, og en lysfølsomhet på f/1,9.

Den slipper inn såpass mye lys at mørke forhold slett ikke behøver å bety et elendig resultat. Bildestabiliseringen gjør også at den med mest ustø hender kan knipse brukbare bilder.

En annen forbedring er at kameraet nå kan holde fokus på objekter som er i bevegelse, noe som er kjekt hvis du skal ta bilde av poden som løper febrilsk etter ballen.  

Nedenfor ser du et par bilder tatt med S6 Edge: 

(Ill.: Øyvind Skogmo Hansen / ITavisen.no)

(Ill.: Øyvind Skogmo Hansen / ITavisen.no)
(Ill.: Øyvind Skogmo Hansen / ITavisen.no)
(Ill.: Øyvind Skogmo Hansen / ITavisen.no)

Batteritid
Selv om S6 og S6 Edge er så å si identisk på alle områder bortsett fra den buede skjermkanten, er det også en annen forskjell mellom dem: S6 har på sin side et 2,550mAh-batteri, mens fetteren, S6 Edge, kan skilte med et 2,600mAh-batteri. 

Ingen av delene er noe å rope hurra for, men det er heller ikke urovekkende dårlig. Vi skulle gjerne sett noe som varer lenger enn S6-modellenes batteri, for selv om den stort sett har holdt det gående frem til hodet traff puta, har det kun vært ved moderat bruk.

Med en gang vi har sett en del video eller spilt spill har batteriets gjenværende prosenter droppet kraftig. Dette er jo ingen overraskelse, men vi skulle gjerne sett at batteriet leverte det lille ekstra, det som fjerne irritasjonsmomentet mot slutten av dagen. Kanskje kan S6 Edge Plus gjøre noe med det?  

Det skal imidlertid sies at den hurtige ladingen til en viss grad veier opp mot dette. Telefonen bruker nemlig ikke lang tid på å gå fra dødt batteri til 50 prosent oppladet – det tar rundt 30 minutter, noe som er svært akseptabelt. Etter den har bikket 50 prosent går det noe tregere, men det er uansett nok til å gi batteriet litt ekstra levetid når du trenger det. 

Vår tester ga rundt 7-8 timers batteritid ved tungt bruk (både spilling, videoopptak, surfing og samtaler), så det er klart at telefonen da må lades i løpet av en dag. Men igjen; det var med tungt bruk. Med vanlig/moderat bruk kunne S6 holde det gående fra morgen til (nesten) leggetid. 

Bare litt på kanten
I Edge-utgaven er det naturligvis den buede skjermkanten som står i fokus, men her sitter vi igjen med litt ambivalente følelser. Tatt i betraktning at du må punge ut 1.200 kroner ekstra for denne finessen, er vi litt usikker på hvor verdt det akkurat det er. Kantene på siden gir definitivt en ekstra dimensjon til den ellers så pene S6, men hvor funksjonell er den egentlig? Det er jo et legitimt spørsmål å stille, og svaret er at vi rett og slett er litt usikker. 

La oss ta det første først: Edge-kanten lar deg blant annet få frem kontaktene dine ved ett enkelt sveip fra siden, og denne ble vi raskt forelsket i. Det var praktisk og ikke minst en lynrask måte å hente frem favorittkontaktene på, og ble derfor brukt hyppig under testperioden. Vi må imidlertid påpeke at dette fungerer best om du har begge hender fri, det er nemlig fort gjort å bytte til neste hjemskjerm hvis man prøver det med én hånd. 

Andre muligheter man har med Edge-skjermen, er at man kan gi den sveip på siden for å få frem en funksjonen «Night Clock». Poenget med dette er at det skal være enkelt å se hvor mye klokka er når det er mørkt (på natta). Denne funksjonen er faktisk veldig nyttig, for den viser tiden uten at man blir angrepet av sterkt lys mitt på natta. Uten å analysert søvnen over flere uker, kan vi si at det føles mye mer behagelig å sjekke klokka på denne måten. 

Du kan også sveipe opp og ned på den høyre skjermkanten – da får du opp informasjon om tapte anrop, uleste e-poster, og faktisk en egen RSS-feed, dersom man ønsker det. Praktisk nok, men det er ikke plass til så mye informasjon, så det skal ikke så mye til før teksten forsvinner ut av kanten. Likevel en hyggelig funksjon. 

Ytelse
Samsung har satt inn sin Exynos-prosessor og den slår faktisk LG G Flex 2 og HTC One M9 i samtlige benchmark-tester vi har kjørt. De to sistnevnte kjører for øvrig Qualcomms Snapdragon 810. 

I AnTuTu fikk f. eks S6 Edge 68370 poeng, mens «lillebroren» S6 fikk 68334 poeng. Til sammenligning får HTC One M9 54293 poeng. 

AnTuTu tester generell ytelse, blant annet brukeropplevelsen. 

Vi kjørte den også gjennom Vellamo, som tester prosessoren. Her fikk S6 Edge 3273 poeng, mot 1885 for HTC One M9. 

Vi opplevde altså at Galaxy S6 og S6 Edge havnet på toppen i ytelsestester. Det er naturligvis brukeropplevelsen som er viktigst, og vi kan først som sist si at Samsungs nyeste telefoner flyter veldig godt. Vi opplevde ingen forsinkelser eller tregheter – det nærmeste vi kommer der er oppstartsanimasjonen, som vi fortsatt synes virker litt hakkete og upolert. Scrolling, bytting av apper og så videre går som en drøm. 

Programvare
Samsungs flaggskip kjører naturligvis nyeste Android, Lollipop (snart Android M), men kjører som vanlig et modifisert grensesnitt gjennom Samsungs egen TouchWiz-programvare. Denne har måttet tåle mye tyn tidligere, mye på grunn av medfølgende bloatware.

Heldigvis, og vi legger trykk på heldigvis – for dette betyr mye for brukeropplevelsen – har Samsung endelig gjort noe med dette. Android er et kraftig og allsidig OS, men få er uenig i at det er aller best når det er så rent som mulig. 

S6 og S6 Edge leveres derfor med mindre bloatware og har endelig blitt et renere Android-system. Nå er det bort med mange stygge widgeter og annet tull, men det er likevel en sannhet med modifikasjoner. Fortatt finner vi blant annet Samsungs egen taleassistent, S Voice, og ikke minst helseappen S Health, men; nå kan de deaktiveres enkelt. 

S6 har også lagt seg mer på material design-linja, som gir et renere og penere OS. 

Konklusjon
Samsung har enda ikke offentliggjort salgstallene for S6 og S6 Edge, og det har versert rykter om at selskapet kan notere seg katastrofetall for salget. Andre hevder igjen at telefonene selger som hakka møkk. Frem til Samsung gir oss noen offisiell informasjon blir det bare spekulasjoner.

Det vi derimot kan si med 100 prosent sikkerhet, er at Samsungs siste tilskudd i S6-serien er en innertier. Dette er de beste Samsung-telefonene vi har testet, og vi vil faktisk gå så langt å si at det er de beste Android-telefonene vi har testet noensinne. Det er flere grunner til det.

For det første føles den endelig som et ordentlig premium-produkt, noe vi mener er svært viktig når man skal bruke så mye penger på en telefon.

Den oser kvalitet i alle ledd, alt fra utseende, materiale og til hvordan den er å holde i hånda (selv om det er litt irriterende å komme borti kameraet hele tiden). Kameraet i telefonen er også fra øverste hylle, og det faktum at man kan styre veldig mye manuelt – alt fra ISO, lys, fokus og mer – gjør at man kan ta gode bilder i mange ulike settinger.

Skjermen? Det er den beste vi har sett. Punktum.

Og ytelsesmessig er den overlegen, enkelt og greit. Vi skulle gjerne ha sett bedre batteritid og en litt mer funksjonell skjermkant (siden den tross alt koster over en tusenlapp mer enn S6), men bortsett fra det har vi ingen problemer med å fastslå at dette er den beste Android-mobilen så langt.

Er det verdt å gå for S6 Edge i stedet for S6? Nja, tja, kanskje. Selv om vi ikke er «blown away» av den buede skjermkanten, gir den en ekstra dimensjon til designet, og får telefonen til å fremstå som enda penere enn S6.

Det i seg selv velger vi å se på som et pluss. Men har du ikke behov for det kosmetiske plusset, og de andre medfølgende skjermkantfunksjonene, kunne vi like gjerne anbefalt S6 (Flat, som den også kalles), som yter minst like bra og som fortsatt er en av de aller, aller beste telefonene på markedet. 

Når det gjelder terningkast er dette alltid en vanskelig avgjørelse. Batteritiden skuffer som sagt litt, og vi er ikke helt overbevist av den buede skjermen. Likevel føler vi de telefonens styrker veier mer enn svakhetene, så selv om den ikke er perfekt, velger vi å gi den toppkarakter. 

TERNINGKAST: 6

+ Fantastisk Super AMOLED 5,1″-panel
+ Kameraet er overlegent
+ Kvalitetsfølelse i alle ledd 
+ God fingersensor (endelig)
+ Ytelse
+ Bort med mye bloatware og rot
+ Trådløs lading
+ Fullpakket med teknologi

– Noe skuffende batteritid
– Den buede skjermkanten kunne med fordel vært mer funksjonell
– Ikke vanntett
– Ikke utskiftbart batteri
– Mangler støtte for eksternt minnekort
– Pris

Stikkord: galaxy, samsung, Tester