Apple bekrefter: – Ingen 4G-støtte i Norge

Som vi trodde: det blir ingen 4G-moro med nye iPad her til lands til tross for at Telenor anså 2012 som god timing å lansere sitt 4G-nett.

I går prøvde vi å finne ut om den nye iPaden kommer til å støtte det norske 4G-nettet (LTE).

Oppdatert, 16:42, 09.03:

Til Macworld har Apple endelig valgt å bekrefte at LTE-brikken i nye iPad ikke vil fungere i Norge. Meldingen kommer fra Petter Arnstedt, sjef for Apples nordiske PR-avdeling.

Annonse

Selv om det nå er bekreftet at iPad ikke får 4G-støtte i Norge, reklamerer selskapet like fullt for «Next-Generation Wireless» på den norske iPad-siden.

I går var det til og med slik at selskapet listet opp NetCom og Telenor som operatørpartnere for nettbrettets LTE-muligheter, men dette ble senere fjernet samme dag.

Oppdatert, 13:11, 09.03:

Spikeren i kista?

I en interessant utvikling i saken skriver Apple på sin britiske nettbutikk at:

«I land uten kompatible 4G LTE-nettverk vil den nye iPaden operere på verdenstøttet GSM med nettverkteknologi som blant annet HSPA+ DC-HSDPA.»

Med andre ord tyder mye på at Apple ikke kommer til å levere en egen LTE-modell for Europeiske land som kjører andre frekvensbånd enn hva iPadens LTE-brikke støtter, men den nye iPaden har ifølge NetCom støtte for det kjappere og oppgraderte 3G-nettet.

NetCom blogger

I dag har NetCom skrevet et blogg-innlegg om den allerede mye debatterte saken.

«NetCom, norden og store deler av Europa er det båndene 800, 1800 og 2600 MHz som brukes til 4G/LTE. De ulike frekvensene som 4G-teknologien benytter seg av har forskjellige funksjoner.

2600 MHz frekvensen benyttes i byer og tettbygde strøk og 1800 MHz benyttes i mindre befolkede områder som på fjellet. På sikt kommer vi også til å tilby støtte for 800 MHz frekvensene i mer grisgrendte strøk.»

Nye iPad bruker altså 4G på frekvensbåndene 700 MHz og 2100 MHz, altså ikke støttet i Norge, om det da ikke kommer en programvareoppdatering som gjør det mulig eller en ny LTE-modell for Europa.

Har løsning klar

Så hva er NetComs løsning? En dongle ruter, selvsagt:

«Fortvil ikke! De nye iPad-modellene støtter både EDGE, 3G og WIFI som inngår i våre mobile bredbåndsabonnement.

Den nye iPaden har i tillegg støtte for raskere 3G-hastigheter, til tross for at man ikke kan benytte seg av 4G. NetCom vil før sommeren lansere en 4G-ruter for privatmarkedet, og som vil gjøre det mulig for iPad-eiere å koble seg til 4G.»

Vi gjør oppmerksomme på at Apple ikke har kommentert saken. De har kun fjernet 4G-referansen på den apple.com/no og mange andre europeiske domener.

Ingen vet hva som skjer

Hverken NetCom eller Telenor hadde noe svar på dette i går og refererte til Apples nettsider. Greia var at det mange timer etter pressekonferansen stod svart på hvitt på Apples norske nettbutikk at 4G-tjenester til nettbrettet blir tilgjengelig fra NetCom og Telenor.

Men senere på dagen i går ble 4G-referansen fjernet. Nå står det kun «Cellular data service».

4G-referansen ble senere fjernet.
(Ill.: ITavisen.no)

Hva skjer?

Dette kan bety en av tre ting:

* LTE-brikken i iPad støtter rett og slett ikke de norske frekvens-båndene og nordmenn må ta til takke med 3G-datatrafikk.

* Det kommer en dedikert iOS-oppdatering til de europeiske landene med støtte for våre LTE-frekevser.

* Apple lager to maskinvare-modeller til nye iPad: en med Nord-Amerikansk LTE og en med europeisk LTE, men dette er ikke en optimal løsning, om Tim Cook har vurdert den ser han nok på det som en logistikk-utfordring han vil prøve å unngå.

Dette forklarte de senere

Til Digi.no i en sak på ettermiddagen i går sa kommunikasjons-sjef i NetCom Øyvind Vederhus at «det var for tidlig å konkludere». Senere på kvelden forklarte Vederhus til Dagbladet at «Ut i fra den informasjonen som er tilgjengelig fra Apple nå, så vil ikke iPaden fungere med vårt 4G-nettverk.»

Saken står enkelt og greit der at ingen vet hva som skjer, men vi hadde stusset veldig om Apple utelater nordmenn og mange europeiske land fra 4G-moroa.

I så fall ikke optimal Telenor-timing

Vi tipper nok de har snakket med både NetCom og Telenor mye det siste året, og som Telenor forklarte oss i går:

«For oss er det positivt at iPaden kommer nå, det viser også at timingen om å lansere 4G i år er riktig.»

Til Dagbladets artikkel senere på kvelden uttalte han at «vi forholder oss til den informasjonen vi får av Apple. Og det er viktig at det er de som uttaler seg om hva som vil gjelde for det norske markedet».

Kilde:
Apple

Annonse
Annonse