Både 19-åringen som nå har sluppet fri og 16-åringen som fortsatt sitter i nederlandsk fengsel har erkjent å ha vært med på Operation Payback.
Både 19-åringen som nå har sluppet fri og 16-åringen som fortsatt sitter i nederlandsk fengsel har erkjent å ha vært med på Operation Payback. Twitter

Her er Wikileaks hevnere

SISTE: Visa og Mastercard har problemer.

Nettaktivistgruppa Anonymous (bruker også navnet AnonOps) har tidligere angrepet både scientologikirken, plateselskaper, filmselskaper og frittalende rockestjerner.

Får smake pisken
Gruppa, som springer ut av miljøet rundt nettstedet 4Chan, fører en politisk kamp mot myndigheter og private selskaper som forfølger fildelere, pirater og folk som utfordrer ytringsfriheten. Kampen kaller de «Operation Payback» (Operasjon Gjengjeldelse).

De har etter alt å dømme ingen direkte forbindelse verken med Julian Assange eller Wikileaks, men aksjonene er uten tvil ment som en støtte til varslernettstedet og som et kraftig spark til de som vil det til livs.

Bruker masker
Gruppas medlemmer står ikke fram med navn, men skjuler seg bak Guy Fawkes-masker, inspirert av filmen V for Vendetta.

Nå har de rettet skytset mot de som forfølger og setter kjepper i hjulene for varslernettstedet Wikileaks.

I løpet av det siste døgnet har tre store finansinstitusjoner fått smake Anonymous pisk.

Skal disse folka få sette premissene for samfunnsdebatten? Wikipedia

En etter en tatt ned
Først gikk nettsidene til PayPal ned, som «straff» for at de ikke lenger tillater at penger doneres til Wikileaks via dem.

Deretter strupet Anonymous-gruppa den sveitsiske finansinstitusjonen PostFinance, som frøs Wikileaks midler.

Og i dag sendte Anonymous ut en Twitter-melding om at de hadde tatt ned Mastercard. Også Visa.com gikk ned i kveld, etter er forhåndsvarsel fra Anonymous.

Angriper med falsk trafikk
Angrepene så i begynnelsen ikke ut til å ramme ikke betalingsrutinene til PayPal eller Mastercard.

Det var med andre ord i utgangspunktet bare nettstedene deres som opplevde uregelmessigheter på grunn av såkalte DDoS (Distributed Denial Of Servide)-angrep.

Angrepene utføres ved at en mengde maskiner foretar millioner av oppkall mot nett-tjeneren til offeret. Denne teknikken er det vanskelig å verge seg mot, og flere store institusjoner har opplevd at nettstedene deres blir helt slått ut.

Betalingsproblemer
Men i kveld kan den britiske avisen Daily Mail melde at kortselskapets betalingstjenester har problemer.

Kunder får ikke betalt med kort, og selskapet bekrefter det de kaller «forstyrrelser». Om dette har sammenheng med angrepene, er imidlertid ikke klart.

Samme avis kan i tillegg fortelle at PayPal nå innrømmer at det var press fra amerikanske myndigheter som førte til at de avsluttet kundeforholdet med Wikileaks.

Bruker Pirate Bay-symbol
Hvem som står bak Anonymous er usikkert. Men de smykker seg med den kjente Pirate Bay-skuta, og mange antar at de har tilknytning til miljøet rundt Pirate Bay og Piratpartiet i Sverige.

Assosiert med samme bevegelse er også nettleverandøren PRQ, som drives av to av de andre som ble dømt i forbindelse med Pirate Bay-saken: Gottfrid Svartholm og Fredrik Neij.

PRQ huset Wikileaks fram til i sommer, da de måtte flytte (ironisk nok) på grunn av DOS-angrep. Siden har varslernettstedet hatt en omflakkende servertilværelse. De ble nylig kastet ut av Amazon. Domenet holder nå til i Sveits, og serverne i Sverige og Frankrike. I tillegg finnes det flere speilservere rundt om i verden.

Angrep på svensk påtalemakt
I skrivende øyeblikk har Anonymous satt i gang et angrep mot den svenske påtalemaktens nettsted aklagare.se. Angrepet er trolig en protest mot voldtektssaken som er reist mot Wikileaks-sjefen Julian Assange.

Assange ble i går arrestert i London, etter å ha meldt seg for britisk politi. Han blir etter alt å dømme utlevert til Sverige for å la seg avhøre som siktet for voldtekt og andre seksuelle overgrep mot to kvinner.

Oppdatert 8/12-2010 kl. 21.35

Diskutér dette temaet

Velkommen til diskusjon på ITavisen. Her kan du skrive det du mener, men husk at mange leser det du skriver. Vi forventer en saklig tone, og at debattantene holder seg til temaet. Det er ingen selvfølge å få publisert innlegg her, og ITavisen forbeholder seg retten til å slette/moderere innlegg uten å begrunne dette. Skrivefeil ser vi helst at du melder fram om til journalisten direkte via e-post (klikk på navnet).

Vær obs på at vi så raskt vi oppdager dem vil fjerne innlegg som inneholder:

  • Falsk identitet eller kallenavn som allerede er i bruk
  • Trakassering og utskjelling av meddebattanter, enkeltpersoner eller grupper
  • Rasistiske utsagn, bannskap, trusler eller generelt hatske meldinger

ITavisens kommentarfelt er stengt mandag til torsdag mellom kl. 22 og 8, og i helgene fra fredag kl. 20 til mandag kl. 8.

Mer om vilkårene her